Köpa golfbag - 5 tips innan du bestämmer dig » GolfX
Detta inlägg innehåller annonslänkar Golfbag

Köpa golfbag – 5 tips innan du bestämmer dig

Dags att köpa golfbag? I början eller slutet av säsongen kan det vara bra att se över sin bag så den är hel och funktionell. Det är även en bra tid att byta då det ofta är billigare att köpa ny. När man bestämt sig för att köpa ny vill man hitta den bästa bagen för sin golf och sina behov.

Idag finns det en uppsjö av olika golfbagar att välja mellan, man ska välja färg, form, storlek, vattentät osv. Det finns också många leverantörer så som Callaway, Taylormade, Ping, Titleist som designat gofbagar så det finns alltid något som passar alla. Det är inte alltid lätt att veta vad man ska titta på eller vad som passar sina behov.

Det är inte fel att djupdyka lite i vad som finns på marknaden i form av stil, vikt och funktioner. För att hjälpa dig på vägen listar vi fem saker som kan vara värt att fundera lite extra på innan du köper.

Först, en golfbag är ett måste. När man spelar en golfrunda så tar det tid och man går långt. Visst, man skulle kunna bära klubborna i handen eller i en påse men det skulle inte vara så praktiskt. Att spela 18 tar lång tid och man behöver ha med sig mycket saker för att rundan ska bli bra och rolig. Golfbollar, golfpeggar, vattenflaskor och extra kläder eller regnkläder, detta är bara några av sakerna man vill ha med sig ut på en golfrunda. Det är därför viktigt att ha en bag som har tillräckligt med plats för alla saker man vill ha med sig.

Populära golfbagar

Vad ska ska man tänka på innan man köper en golfbag?

Nedan får du en kort genomgång på saker som kan vara bra att ha med sig när man ska köpa.

1. Vilken typ av bag ska man välja

Det är inte så lätt att veta vilken golfbag man ska ha. I regel finns det två typer av bagar att välja mellan, vagnbag eller bärbag. Bärbagen är designad för att bära bagen på ett smidigt sätt medan en vagnbag är avsedd för att sitta på en golfvagn. En bärbag är ger friheten att, på ett enkelt och smidigt sätt bära bagen på banan och man behöver inte gå omvägar för att ta sig fram. En vagnbag är en mer skonsam bag för kroppen då man har den på en vagn som man kör framför sig. Detta ger en något bekvämare runda och man sparar energi trots att man behöver gå några extra steg ute på banan. För dig som har en elvagn så finns det speciella bagar som är anpassade för den typen av vagnar.

Fördelar med att bära bagen

 • Ger en frihet att ta sig fram var som helst.
 • Smidig att ta med och förvara
 • Ger dig fria händer

Fördelar med att ha bagen på en golfvagn.

 • Skonsammare för ryggen
 • Har mer utrymma att packa och förvara saker i

2. Välj en bag med bra Förvaring

Det finns bagar i olika storlekar vilken gör att förvaringen kan vara begränsad. Tänk på att det inte bara är bollar, peggar och klubborna ska få plats. Det kan vara bra att titta på det större förvaringsfacket där man vill få plats med regnkläder, extra tröja och kanske en extra vattenflaska när värmen slår till. En varm sommardag kan det vara gott att ha något kallt att dricka och det finns många olika bagar på marknaden som har ett kylfack. Det kan också vara bra med ett fodrat fack för värdefulla saker som mobilen.

3. Bärselen måste vara bekväm

Bärselen på en golfbag är viktigt att den är bekväm, speciellt om man ska bära bagen i 18 hål. Se till att den är bred och vadderad så den sitter behagligt på axlarna. Hur man bär en golfbag beror lite på och alla hittar sitt eget sätt för att göra det så bekvämt som möjligt. Ett tips är att alltid använda båda selarna när du bär bagen för att inte belasta ryggen på fel sätt.

4. Antal fack för klubborna

För några år sedan så var de flesta bagarna designade med ett fåtal fack för klubborna. Som standard var det tre olika fack att sätta klubborna i. Idag designar fler och fler tillverkare bagar med ett fack för varje klubba. Detta är väldigt eftersom klubborna är mer skyddade från varandra samt att man har bra ordning i bagen. Vill man ha en bag med avdelare eller divider med plats för 14 klubbor finns det många att välja mellan.

5. Ska bagen vara vattentät eller inte

Vet du med dig att du ska spela golf i regn, eller i alla fall vara förberedd ifall det kommer regn under rundan, är det bra att titta på olika bagar som tål regn. En vattentät bag kan vara något dyrare men ger också en mycket bättre funktion när ovädret drar in.

Bra att ha med sig på golfrundan

För att vara väl förberedd inför golfrundan kan det vara bra att fylla bagen med det viktigaste sakerna. Förutom klubborna som vi beskriver nedan kan det vara bra att lägga ner:

 • Peggar
 • Bollar
 • Greenlagare
 • Golfhandske
 • Markeringsknapp
 • Handduk
 • Klubb- och bollrengörare
 • Pennor
 • Pennor för att markera dina golfbollar
 • Paraply
 • Om regnet smyger på, glöm inte att lägga ner regnkläder och regnhadske

En varm sommardag är det viktigt att få plats med ett par vattenflaskor och lite energi i from av mat.

Om du vet med dig att du kommer fylla bagen med mycket saker, tänk då på att köpa en bag som har mycket plats och olika fack för att kunna sortera dina saker.

Vilka klubbor ska man ha

Du får max ha 14 golfklubbor i bagen under en runda. Dessa 14 klubbor bestämmer du själv utifrån dina förutsättningar. Se till att ha klubbor som du slår i olika längder och längderna mellan klubborna inte blir för stora.

Tips på vilka klubbor man kan ha i bagen:

 • Driver
 • Spoon
 • Rescue
 • Järnklubbor 4-p
 • Wedgar 52, 56 och 60 grader
 • Putter

Detta är en standarduppsättning så tänk på att anpassa detta utifrån dina längder med varje klubba. Hur du väljer att ha klubborna i bagen bestämmer du själv men ett tips är att ha dem i nummerordning. Det gör du enkelt med de olika facken som är väl placerade i toppen av golfbagen.

GolfX presenterar två favorit bagar

Vi har tagit en snabb titt på två olika modeller som är riktigt bra. Detta är två bagar som varit mycket populära de senaste åren då du får lätta, vattentäta och snygga till riktigt bra pris.

Dry Performance C90 vagnbag

Dry Performence C90 är en vagnbag som är perfekt för alla typer av väder. Den är vattentålig och håller klubbor och utrustning torra under hela rundan. C90 är rymlig och har 7 vattentäta fack så det är inga problem att panga med sig allt man behöver.

Egenskaper

15-delad topp inklusive avsedd avdelning för putter

5 fullängdsavdelare

7 vattentäta fack med värmeförslutna dragkedjor

Fäste för paraply på bagen

Vattentät regnhuva medföljer

Bärsele för ena axeln

Vikt: 2.7 kg

Höjd: 90cm

Dry Performance S90 Bärbag

S90 är en riktigt bra bärbag som fungerar lika bra att sätta på vagnen. Den är vattentät och har 5 fack för alla dina saker. Ett vadderat fack där du säkert förvarar mobiltelefon och andra värdesaker. Det finns en kylficka där du håller drycken kall de varma sommardagarna.

Dry Performance är en rejäl bag med en sele som är ergonomisk och gör det enkelt att bära bagen.

VIKT: 2.0KG

Resa med golfbag

Att åka på golfresa är något som tidigare varit väldigt populärt både inom famlijen och med kompisgänget. Du kanske ska åka med på en golfresa med tränaren på klubben eller så har du vunnit en tävling där finalen går utomlands.

När man åker på en golfresa så innebär det oftast att man åker med flygplan. Flyger man med sin golfutrustning är det viktigt att skydda sina klubbor då hanteringen på flygplatserna inte alltid går så smidigt. Se därför till att skydda din utrustning med ett resefodral för att klubborna och bagen ska vara hela när du kommer fram.

Reser du med en golfbag tillkommer det en extra kostnad som brukar ligga mellan 300-600kr. Kontakta ditt resebolag för att få exakt pris.

Sammanfattning

Det finns lite olika saker att fundera på innan man ska köpa golfbag. Tänk på förvarings möjligheterna i bagen. Finns det utrymme för alla saker du vill ha med dig. Ska bagen vara vattentät ifall ovädret drar in. Fundera också på om du alltid kommer använda en golfvagn, då kanske det är en vagnbag du ska satsa på. Brukar du däremot bära mycket, då ska du kika på en bärbag för att kunna ha möjligheten att bära på ett behagligt sätt. 

Frågor och svar

Man kan säga att en golfbag är en slags väska som du har på golfbanan. I denna har man sina klubbor (max 14 stycken) och andra nödvändigheter så som golfbollar, peggar, regnkläder osv.

När du inte spelar eller ställer in golfutrustningen för säsongen är det bra om bagen står tex ett förråd, garage eller liknande där det är minst 10-12 grader och tort. Om bagen står i fuktig miljö finns risken att den möglar och tyget blir då förstört.

Det finns många olika färger, former och storlekar. En populär och väldigt vanlig färg är svart men du kan hitta bagar i nästan alla färger och färgkombinationer.

En bärbag kan man absolut ha på en golfvagn. De flesta bärbagarna idag är gjorda för att enkelt kunna sätta på en vagn. Dock är det så att en vagnbag oftast passar bättre eftersom den är gjord för att sitta på en golfvagn.