Detta inlägg innehåller annonslänkar Färgglada golfhandskar

Golfhandskar – 5 saker att tänka på för att välja rätt

Golfhandskar har blivit en allt viktigare del i golfen. De flesta golfspelare spelar med handske för att få ett bättre grepp och spara på händerna för att kunna spela mer. Det finns handskar i skinn, med markör och i olika färger. Golfhandskar har nästan blivit en modegrej!

I den här guiden ska vi hjälpa dig med några grundläggande kunskaper om hur du väljer den bästa golfhandsken.

Måste man spela golf med handske?

Det finns inga krav eller etikettregler som säger att man måste spela med golfhandske. Det är däremot väldigt vanligt och något som de flesta golfspelare gör någon gång under sin ”karriär”.

Många upplever att de får mer känsla av att spela utan golfhandske och därför tar de ofta av sig handsken när de puttar eller chippar.

Det finns också de som ”vägrar” spela med handske – delvis för känslans skull, men kanske också för spelarens image.

Visste du förresten att det finns en spelare på PGA-touren som heter Lucas Glover – och som inte använder golfhandske? Hur typiskt är inte det…

Våra tips på riktigt bra golfhandskar

3 golfhandskar betala för 2

Tips för dig som ska välja golfhandskar

Här kommer fem tips på saker att tänka på för dig som vill köpa din första golfhandske, behöver hjälp att välja rätt storlek eller helt enkelt bara vill veta mer.

1. Vilken hand ska jag ha golfhandske på?

Det första du behöver bestämma är vilken hand du ska bära handsken på. Det vanligaste är att högerspelare (du som svingar med högerhanden längst ner på klubban) har handsken på vänster hand och vice versa.

  • Högerspelare = golfhandske på vänster hand
  • Vänsterspelare = golfhandske på höger hand

Det ska dock sägas att det är helt okej att spela utan handske – eller med handske på båda händerna. Om det till exempel regnar väldigt mycket kan det vara bra att ha regnhandskar på både höger och vänster hand för att få bra grepp.

Mer om regn- och vinterhandskar lite senare i den här artikeln.

2. Välj rätt storlek på golfhandskar

Det andra steget för att välja den bästa golfhandsken för dig är att hitta rätt handskstorlek. En hel del golfare spelar med för stor handske, vilket gör att greppet kan bli lidande och att risken för skavsår ökar.

Precis som när det kommer till skor kan storlekar skilja mellan olika varumärken, men det börjar bli mer och mer standard, vilket gjort att det är enklare att beställa golfhandskar online.

Några av de storlekar du ser liknar de flesta kläder; Small, Medium, Large, XL, XXL. Men det finns också fler mängd storlekar, som till exempel ”Medium-Large” och så kallade ”Cadet”-storlekar.
Medium-Large är inte så svårt, det är mellan Medium och Large.

Cadet eller kadetthandske

Cadet, eller ”kadett” som det heter på svenska, är storlekar som hänvisar till fingerlängd och bredd på handflatan. Personer med kortare och lite bredare fingrar bör välja kadettstorlekar.

  • Vanliga storlekar = Proportionen mellan handflatan och fingrarna är i ”standard”.
  • Cadet-storlekar = Handflatan är bredare och fingrarna är kortare.

Om du har en Regular-golfhandske där det blir extra tyg ovanför fingertopparna kan du testa att byta till en Cadet-modell. En kadetthandske kan också vara bra om dina fingrar svullnar när du spelar i varmt väder.

Tips: Flärpen som du stänger handsken med ska bara stängas till ungefär tre fjärdedelar. Lämna med andra ord 25 procent av kardborre-ytan otäckt. Syftet med det här är att du ska kunna justera handsken under spelets gång beroende på hur dina händer är för dagen.

3. Vilket material passar dig?

Det tredje tipset för att välja en bra golfhandske är att fundera över materialet i själva handsken. Du kan till exempel välja ett material som är väldigt mjukt och bekvämt, till exempel en hel skinnhandske, men tänk då på att den slits ut snabbare än en handske i tyg eller syntetmaterial.

Skinnhandske ger ökad känsla, men kostar mer

Fördelen med en skinnhandske är helt klart känslan och komforten, men nackdelen är som sagt att de slits snabbare och därmed också blir dyrare att använda.

Tänk också på att inte falla i fällan att träna i en handske men att spela tävlingar i en annan. Det är lockande att spara skinnhandsken till tävlingen, men tänk på spelet kan påverkas om du är van vid en sorts handske och sedan plötsligt byter till en annan.

Det låter kanske som detaljer, men greppet i klubban är otroligt viktigt för känslan i spelet och att byta handske för ofta kan påverka spelet negativt.

Hitta en favorit och köp flera stycken

Ett alternativ till en golfhandske i skinn är ett mer hållbart och fastare material, som till exempel syntet eller mesh.

De här golfhandskarna kommer att hålla i många rundor, men tenderar att bli stela och ”glatta” när de är utslitna. Fördelen är förstås att de kostar mindre, så när du väl hittat den bästa golfhandsken för just dig kan du passa på att beställa flera stycken.

4. Behöver du en regnhandske och eller ett par varma golfvantar?

Förutom ”standardhandskar” finns det även allvädershandskar som är gjorda för olika typer av väder. En skinnhandske är till exempel inte så bra om det regnar, om vi säger så…

En regnhandske kan rädda rundan

De vanligaste typerna av allvädershandskar är gjorda för att klara av regn och blåst. En dedikerad regnhandske är perfekt för blöta rundor då den ger ett bra grepp (det är nästan så att den ger bättre grepp ju blötare den blir).

Många golfspelare som spelar utan handske – till exempel jag som skriver den här guiden – har en regnhandske liggandes i bagen som åker fram när himlen öppnar sig. Jag har personligen aldrig spelat med golfhandske, så det känns inte naturligt, men just när det regnar ser jag verkligen handskens fördelar.

En regnhandske är för det mesta gjord av ett mikrofibermaterial som ”aktiveras” när det blir blött. Regnhandskar är också gjorda för att ha en bra andningsförmåga och för att torka snabbt utan att storleken förändras, vilket kan vara ett problem om du spelar med en ”vanlig” golfhandske när det regnar.

Ett bra tips när det regna är att använda två handskar för att få bättre grepp och mer trygghet i slagen. Det kan kännas lite ovant men det kommer underlätta väldigt mycket.

Vinterhandskar för golf

En annan typ av väderhandske är vinterhandskar för golf. De här är som du säkert förstår både tjockare och ”fluffigare” än vanliga golfhandskar. Vinterhandskar ska inte förväxlas med golfvantar då de har olika funktion.

Golfvantar kan förstås vara gjorda för att du ska slå med dem, men från början var det ”bara” ett par riktigt stora och varma tumvantar, avsedda att sitta ovanpå vinterhandskarna mellan slagen. När det är dags att slå – då åker golfvantarna av.

Numera finns det som sagt golfvantar som är gjorda för att slå med också, men det beror ju mycket på hur kallt det är.

Tips: Ta en titt på hur du sliter golfhandskarna. Om slitaget är mitt i handflatan kan det vara så att händerna glider lite i själva svingen och du kan behöva justera greppet mer mot att hålla med fingrarna än handflatan. Visa din slitna golfhandske för din pro så kan han eller hon alldeles säkert göra en snabbanalys.

Vinterhandskar från Under Armour
Köp hos Mitoo Sports
Tunna vinterhandskar från Under Armour
Köp hos Mitoo Sports

5. Vill du spela i färgglada golfhandskar?

När det kommer till golfutrustning, kläder och accessoarer går det förstås mode i allt. Men det är inte så dumt att skoja till det med en färgglad handske – vi kan nästan lova att du kommer få glada hejarop från dina medspelare!

Golfhandske

Vita handskar ser normalt sett ”smutsigare” ut när de blir slitna (eftersom klubbgreppen vanligtvis är svarta). Svarta handskar kan å sin sida bli varmare än ljusa handskar under sommarmånaderna.

Färgen på golfhandskar är helt enkelt en smakfråga, så varför inte variera med olika?

G/Fore är ett företag som har bra handskar för den som vill sätta lite extra färg på rundan. Handskarna finns i både höger och vänster; dam, herr och junior. Ta en titt på G/Fore-utbudet här »

Golfhandskar i olika färger

En färgglad golfhandske är också en perfekt present till golfare. Se bara till att tjuvkika på vilken storlek den som ska få handsken har så att det blir rätt.

Tips: Här hos CDON kan du se och jämföra ett stort utbud av golfhandskar från flera e-handlare samtidigt »

Välj bland olika golfhandskar här

Kombinera en bra golfhandske med nya grepp

Att använda en golfhandske kommer alltid att hjälpa dig hålla stabilare i klubban. Men se även över dina golfgrepp för att få bästa möjliga stabilitet. Bara för att man ha en golfhandske betyder det inte att man inte behöver nya golfgrepp på sina klubbor

Sammanfattning: Välja golfhandskar

Det är väldigt vanligt att golfspelare har för stor handske. En golfhandske ska sitta väldigt tajt och fungera som en extra "hud" mellan handen och klubbans grepp. En för stor handske riskerar att göra golfgreppet sämre och kan påverka hela svingen. Det är också större risk för blåsor om handsken är för stor. Tänk på att du tar av dig handsken efter varje slag, så det gör inte så mycket om den känns "för" tajt eftersom du har den så kort stund.

En kadetthandske (Cadet glove) har lite andra proportioner mellan handflatans bredd och fingrarnas längd. De här handskarna passar bra för den som har lite kortare fingrar, eller som har fingrar som svullnar upp - till exempel om det är varmt.

Det enkla svaret är förstås för att en regnhandske ger ett bättre grepp när allt annat är vått. Till och med de som normalt sett spelar golf utan handske har ofta en regnhandske liggandes i golfbagen "om det skulle behövas". En regnhandske är helt enkelt en billig "försäkring" om det skulle börja regna ordentligt under rundan och grejerna blir blöta.

Klicka vidare till vår guide här på GolfX.se. Under golfx.se/tips hittar du fler artiklar som hjälper dig hitta rätt; med allt från presenttips till bokförslag.