Golfetikett – 18 tips för nybörjare att tänka på

golfetikett

I den här artikeln kommer vi att diskutera enkla tips som golfetikett för nybörjare. Om du följer dessa råd kan du undvika obehagliga situationer på banan – och få nya vänner på köpet!

Introduktion till golfetikett

Golf är ett fantastiskt spel. Det kan vara mycket givande när du träffar det perfekta slaget. Men precis som med alla andra aktiviteter finns det några grundläggande etikettregler som du bör följa för att göra upplevelsen trevligare för alla inblandade.

Golfetikett är oskrivna regler som bidrar till att göra spelet roligare och säkrare för alla med- och motspelare. Här är några enkla råd för nybörjare i följande avdelningar:

Allmänna tips om golfetikett på golfbanan

Låt oss börja med några generella råd som riktar sig särskilt till dig som nybörjare.

1. Håll en låg profil i början

Om du ska spela med en grupp människor är det viktigt att de vet vad de kan förvänta sig av dig. Det här inkluderar att känna av hur högljudda eller tysta de är och när det är acceptabelt att skämta och skratta åt spelet. Håll alltid låg profil i början för att få en känsla för ditt sällskap om du inte redan känner dem.

2. Håll koll på din egen score

Kontrollera alltid ditt scorekort före varje utslag så att det inte blir några felräkningar i slutet av spelet. Det sparar tid och energi. Ta inte för givet att andra har koll på din score. Gå igenom varandras resultat efter varje hål om ni är flera.

3. Kommunicera (tyst)

Låt alltid andra spelare veta när du ska slå. Sök ögonkontakt, vinka eller säg till. Försök vara extra observant i början av rundan på hur de andra spelarna spelar, vad de har för rutiner och hur de kommunicerar med kroppsspråk eller blicken.

4. Ta hand om banan

Återställ alltid dina torvor (större gräsbitar) efter att du har slagit. Lägg gärna tillbaka andras också om du har tid och möjlighet. Kratta bunkern efter dig och erbjud att kratta åt andra (förutsatt att det inte är din tur att slå igen).

5. Följ alltid golfbanans lokala regler

Det finns många golfregler att hålla koll på. Var noga med att följa klubbens lokala regler. Ta också reda på om det finns speciella regler för just den dagen du spelar (till exempel banarbete, tävling eller frost).

Stå och gå rätt på banan

Det finns flera skäl till varför det är viktigt att gå och stå rätt på en golfbana. För det första är det en säkerhetsaspekt, och för det andra hör det till golfetikett.

6. Stör inte andras slag och sving

Gå inte framför en annan spelares slaglinje. Det kan orsaka en olycka (eller dålig stämning). Gå inte heller rakt bakom en sving eller rör dig hastigt när någon slår.

7. Stå rätt på banan

Var medveten om vad som händer, hur spelriktningen är och ta inte upp för mycket plats. Försök att hela tiden vara nära din bag; på så sätt ser du till att inte heller den är i vägen.

8. Slå och ge plats

När någon slår ut, se till att gå ur vägen så snabbt som möjligt. Stå inte och titta onödigt länge, särskilt inte om bollen är väl synlig och ni vet var den ligger.

9. Gå i raka linjer

Försök generellt att gå i raka linjer på golfbanan, i riktning mot din boll. Det gör det enklare för dina medspelare att se vart du är på väg.

10. Gå där det är torrt

Gå inte i mitten av fairway om inte din boll ligger där – gå hellre på sidan. Om det är blött och mjukt, gå i ruffkanten.

Leta boll

Att leta efter en bortslagen boll är inte kul för någon, men det är mer eller mindre oundvikligt under en runda. Här är några tips att tänka på.

11. Titta och ta riktmärke

När ni slår ut, se till att alla i gruppen vet var deras bollar hamnat. Ta riktmärke – inte bara för din egen boll utan även för andra. Hjälp dem så kommer de hjälpa dig.

12. Leta inte för länge

Om du förlorar en boll, byt ut den så snart som möjligt. Leta en stund, men inte längre än vad reglerna tillåter. Har du en sänkning på gång, visst, ta den tid du får, men annars kanske det inte spelar så stor roll om du hålar ut?

13. Hjälp andra att leta

Var inte självisk, även om ni spelar match. Hjälp till att leta efter dina spelpartners bollar när de slagit snett, även om du inte känner dem. Leta ordentligt, så kommer de hjälpa dig när det är din tur att vara i skogen…

14. Kom ihåg upphittad boll

Om ni letar efter flera bollar i ett skogsparti och hittar en av dem snabbt, lägg din keps eller en handduk i närheten så att ni minns var den är, innan du letar vidare efter boll nummer två.

Golfetikett på green

En stor del av de oskrivna regler som finns inom golf hör till hur man bör göra på green. Greenen är en känslig plats både för att gräset är kortklippt och fint, men också för att minsta störningsmoment kan kosta ett slag sin är svårt eller omöjligt att ”ta igen”.

15. Tänk på var du går på green

Trampa inte i någons puttlinje, varken när du puttar, läser linjen eller plockar upp din boll eller markeringsknapp.

16. Laga nedslagsmärken

Om du slår ett högt slag som landar på en mjuk green blir det en liten ”krater” i gräset där bollen landat. Laga både dina och andras nedslagsmärken.

17. Passa flaggan – om de vill

Erbjud att vakta flaggan om någon har en lång putt. Lyft loss flaggan från koppen, lutan den lite lätt mot centrum av hålet. Ha flaggan en armlängds avstånd från dig själv och stå vid sidan av hålet, gärna på den nedre sidan om greenen lutar. Var beredd att flytta dig när bollen kommer nära.

18. Markera och flytta om det behövs

Fråga om du behöver markera din boll. Och flytta din markeringsknapp om den ligger i vägen för någons puttlinje. (Kom ihåg att flytta tillbaka knappen innan du lägger tillbaka bollen.)

Det var några grundläggande tips till dig som nybörjare och en introduktion till golfetikett. Dela gärna artikeln vidare till dina vänner och läs fler liknande texter och guider här på GolfX. Missa inte heller vårt populära nyhetsbrev om golf.

Kolla in våra golftips

puttmatta

Bästa puttmattan för golfträning – Vad du bör tänka på

Golf är en sport som kräver koncentration, tålamod och träning. Puttning är en av de viktigaste delarna av spelet, och att hitta den bästa puttmattan […]

Läs mer »
Discovery Plus Golf

Discovery Plus Golf

Under 6 år var det C More som stod för sändningen av PGA-touren i Golf. I årsskiftet 2021/2022 tog Discovery Plus över rättigheterna och sändningarna […]

Läs mer »
Nordica Golf

Nordica Golf - Allt inom golf

Hos Nordica golf hittar du golfutrustning och träningsredskap till riktgt bra priser.

Handa hos Nordica Golf
Headcover i en golfbag

Headcover – Skydda dina klubbor på ett snyggt sätt

Golfare har använt headcover i årtionden för att skydda sina golfklubbor från att bli skadade. De är också ett bra sätt att göra din golfutrustning […]

Läs mer »
Golfbag

Köpa golfbag – 5 tips innan du bestämmer dig

Dags att köpa golfbag? I början eller slutet av säsongen kan det vara bra att se över sin bag så den är hel och funktionell. […]

Läs mer »
Elvagnar för golf

Bästa elvagnar för golf

Elvagnar var tidigare ett golftillbehör som användes av tourspelare men har nu blivit något som används av alla golfare, oavsett nivå, runt om i världen. […]

Läs mer »
Bästa golfvagnar

Bästa golfvagnar – guide och tips för att köpa rätt

Det finns många olika golfvagnar på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. I den här artikeln kommer […]

Läs mer »
Golfupplevelser på St Andrews links

Golfupplevelser

I detta tips får du ta del av golfupplevelser av olika slag. Du kommer få bra information om vad du kan tänka på, vilka typer […]

Läs mer »
Viaplay golf
Mitoo Sports
Nordica Golf