Flygplan som är påväg att lyfta

Golfresor och golfpaket i Sverige och utomlands

Golfresor har blivit populära de senaste åren och många väljer att resa från Sverige under vinterhalvåret för att spela golf utomlands. Det finns olika golfpaket att välja bland och en hel del saker att tänka på inför resan.

På den här sidan har vi därför samlat några av de saker som är bra att tänka på innan du ska boka en golfresa utomlands. Som du märker kan det handla om allt från att ansöka om visum i god tid till att packa rätt kläder för golfrundan så du inte blir nekad att spela.

Att tänka på inför en golfresa

Det finns många golfresor att välja mellan och det är viktigt att komma ihåg att olika länder har olika lagar och regler som kan kräva vissa förberedelser. 

Pass och visum

En giltig legitimation är ett måste för dig som vill resa utomlands. Inom EU fungerar ett ID-kort eller körkort för det mesta, men allra bäst är det förstås med ett pass. De flesta resebyråer rekommenderar att passet ska vara giltigt 6 månader efter det tänkta hemresedatumet. Vissa länder har krav på 3 månader.

Det är resenärens eget ansvar att se till så att passet är giltigt och att eventuella visum som krävs för resan är godkända. I normalfallet behövs inget visum inom EU, men om du planerar en ”long stay” på över 90 dagar är det bra att kolla upp reglerna via ditt resebolag eller landets ambassad.

Visumregler i olika länder

Vaccination

Rekommendationen från de flesta golfresebyråer är att du som resenär bör ha ett grundskydd för polio, stelkramp och difteri. Till exotiska länder kan det även vara bra att göra kompletterande vaccinationer. Vaccination innan resan kan ske på din vårdcentral.

Bagage för golfresa

Att packa inför en golfresa utomlands kan vara en utmaning. Du vill ha med så mycket utrustning och kläder som möjligt, men samtidigt har du en begränsad bagagevikt att förhålla dig till. Golfresebyråerna brukar rekommendera resenärer att använda bärbag.

För den som vill packa fler klubbor och mer utrustning är ett populärt alternativ till bärbagen ett golfbagsfodral. Det fodralet får normalt sett bara innehålla själva golfbagen, klubborna, ett par skor samt ett 3-pack bollar. Om olyckan skulle vara framme och ditt bagage skadas eller kommer bort kan du inte räkna med mer ersättning än så från den vanliga reseförsäkringen.

Skadat bagage måste anmälas direkt

Det är viktigt att kontrollera ditt bagage och din utrustning innan du lämnar ankomsthallen. Om något skulle vara skadat måste du anmälda det direkt till flygplatsens bagageservice genom att fylla i en så kallad PIR-rapport.

När du fyllt i PIR-rapporten ska du tänka på att få dokumentet i original och inte som kopia, eftersom vissa flyg- och försäkringsbolag kan kräva att se just originalet. Då ökar chansen för att få ersättning.

Reseförsäkringar, och då särskilt golfreseförsäkringar, har en bättre täckning än de försäkringar som flygbolaget erbjuder när du bokar resan.

Behöver du tips på bra reseförsäkring kan du ta en titt på dessa försäkringar:

Denna tabellen innehåller annonslänkar

Omfattande skydd
Fr. 100kr per vecka

 

Spela golf utomlands – att tänka på

Klädregler på golfbanor utomlands

Golfklubbar i Sverige har inte alltid några särskilda riktlinjer för vilka kläder som är okej och inte okej att spela i. Däremot är det inte ovanligt att det finns tydliga klädregler på golfbanor utomlands.

Generellt sett är det ”vårdad klädsel” som gäller på golfbanor utomlands. Det innebär i regel att man ska bära pikétröja med krage och att jeans inte är tillåtet att spela i.

När det kommer till golfskor har de flesta klubbar som regel att man inte får spela i spikskor, utan det är istället så kallade ”sofspikes” som gäller, det vill säga golfkor med gummispikar.

Hyra vagn och golfbil

När det kommer till att hyra vagn eller golfbil på golfbanor utomlands varierar priserna mycket mellan olika anläggningar.

Ungefärliga priser:

  • Vagnhyra: ca 50 kr/runda 
  • Golfbil: ca 300-400 kr/runda

Utbudet av elvagnar är generellt sett skralt utomlands, men det förekommer på större golfbanor. Om du har läkarintyg för golfbil ska du se till att få det på engelska innan din resa.

Delta i golftävlingar på golfresan

Många golfbanor och resors arrangerar golftävlingar särskilt för svenskar och andra turister. Det förekommer även att golfresearrangörer anordnar enklare tävlingar på olika banor än den som är ”huvudbana” på resmålet.

Startavgifterna i tävlingar ingår i regel inte när du bokar ett golfpaket. Ett giltigt hcp-bevis kan behöva visas upp innan start om det är en tävlingsform med handikappregler. Du kan skriva att dit hcp-bevis från golf.se.

Golfresor – tips på resmål året runt

Behöver du inspiration till din nästa golfresa – eller vill du planera flera resor på samma gång? Här har vi på GolfX sammanställt förslag på resmål månad för månad.

Golfresor i Januari

När nyårsklocklockorna klingat färdigt är det dags att kliva upp på tee i Cypern. Den egenstyrda ön har en av Medelhavets mildrats vintrar och passar utmärkt för att inleda golfåret.

För den som kan tänka sig att resa lite längre är Marrakech ett bra alternativ. Marocko är ett spännande land med en kultur som måste upplevas på plats.

Golfresor i Februari

Tunisien är en underskattad golfnation som blir vårt val i februari. Temperaturen är ”bara” omkring 20 grader, men solen värmer ordentligt. Det är dessutom betydligt mindre risk för regn under den här månaden jämfört med på hösten.

Vill du slå på stort rekommenderas Mauritius, som har sin sommarperiod från december till april.  

Golfresor i Mars

Skippa Vasaloppet och boka istället en resa till Kanarieöarna – och kanske särskilt Gran Canaria – under mars. Här är klimatet bra för golf, priserna okej och resan hanterbart lång.

Om du har en större plånbok rekommenderas en tripp över Atlanten till Florida eller möjligen rakt söderut till Sydafrika. En fördel med Sydafrika är att tidszonen är densamma som i Sverige.

Golfresor i April

Under april månad kan Belek i Turkiet vara ett bra resmål. Både hotellen och golfbanorna är populära bland svenskar även tidigare under året – här kan du lätt hitta golfvänner.

Italien är ett bra resmål under våren. Här finns en hel del golfbanor och – i jämförelse med Turkiet, Spanien och Portugal – mer eller mindre ”bortglömda” anläggningar.

Golfresor i Maj

Finland är kanske inte den första golfnationen du kommer att tänka på när du vill ha tips på bra golfresor, men faktum är Åland – med sin förträffliga förbindelse till Stockholm – är väl värd en weekend.

De brittiska öarna går visserligen in i sin högsäsong och priserna på greenfee skjuter i höjden, men Skottland och Irland ska upp på listan under vårens sista månad. 

Golfresor i Juni

Sommaren är egentligen som gjord för din hemmabana, men varför inte krydda de soliga dagarna med golf i Skåne? Välj själv om du vill testa den östra delen, sydspetsen eller ta dig upp mot Bjärehalvön.

Vill du spela golf utomlands i juni rekommenderar vi en tripp till vårt västra grannland Norge. Här kan du hitta golfbanor i fängslande natur – som till exempel Lofoten Links.

Golfresor i Juli

När kalendern slår över till juli tycker vi att det kan vara kul att slå ut mitt ute i Atlanten. Island blir vårt val och särskilt besöksvärd är golfbanan Keiliri Reykjavik. Lyckas du få tag på en hyrbil kan en strapats rakt över ön till Mývatnssveit bli ett minne för livet.

Vill du stanna kvar i Atlanten men välja ett lite mer exotiskt resmål kan Färöarna vara en kul idé. Här finns visserligen bara en enda golfbana – och den består av 9 hål – men greenfeeavgiften på omkring 70 kronor är i alla fall billig.

Golfresor i Augusti

När sensommaren kommer brukar golfbanorna hemma i Sverige vara som finast, men vi vill ändå slå ett slag för att upptäcka världen. Tyskland, Polen och Österrike är alla tre golfländer på uppgång och väl värda att besöka den här tiden på året.

Storbritannien är förstås ett bra alternativ och med den mängd av banor som finns i landet är chansen god att hitta din egna favorit i riktig ”Midsomer-miljö”.

Golfresor i September

Mallorca, kan det vara något? Den spanska turistön har på senare år blivit allt mer ett dragplåster för aktiv turism; med allt från vandringar, mountainbike – och golf!

Japan är ett bra alternativ för den som kan tänka sig att resa en längre bit. Om du åker  i slutet av september kommer du efter både regnperioden och tyfonsäsongen.

Golfresor i Oktober

Det går inte att sammanställa resetips för golfare utan att nämna Gotland. Östersjöns pärla är väl värd ett besök och med lite planering får du in ett halvdussin olika golfbanor på bara några dagar.

Känner du för att upptäcka större delar av världen kan Sydamerika vara något att sikta på. Runt den chilenska huvudstaden Santiago är det omkring 20-25 grader varmt den här tiden på året – perfekt för golf!

Golfresor i November

Marbella och ”Costa del Golf” blir vårt val i november. För den som tröttnat på Spanien kan Algarve-kusten i Portugal vara ett alternativ.

Ett land som är värt ett besök lika mycket för sina goda viner som för sina fina golfbanor är Frankrike. Höstgolf i trakterna kring Bordeaux är svårslaget.

Golfresor i December

Gör som ett tusental andra svenskar och fira julen i Thailand. Det sydasiatiska landet är extremt populärt under vintertid och det av en god anledning – det är härligt här på alla sätt!

Duger inte de thailändska banorna kan Bermuda vara ett roligt resmål – innan det kanske är dags att bege sig till Cypern igen i januari och vidare därifrån?