Grönt kort – guide om teoriprov, spelprov, kurser och mycket mer!

Golftränare instruerar - Grönt kort

Funderar du på att börja spela golf? Här guidar vi dig genom hela processen för Grönt kort och hur du går tillväga för att ta steget ut i golflivet. Du får en enkel guide till teoriprov, spelprov, fadderrundor och mycket mer!

Vill du, på ett väldigt enkelt och smidigt sätt, ta grönt kort rekommenderar vi Golf4u. Golf4u passar dig som vill ta Grönt Kort genom en smidig och komplett nybörjarkurs innehållande quiz och videor. Kursen är digital och är tillgänglig i 12 mån.

LÄS MER OM GOLF4U

Vad är Grönt kort?

Grönt kort är något som alla golfspelare måste ha om man vill spela på en “riktig bana”. Det finns ett antal banor runt om i Sverige där man inte behöver ha grönt kort, så kallade “Pay and Play” banor.

Det gröna kortet innebär att alla golfklubbar ska kunna lita på att golfspelaren har goda kunskaper om spelet och genomgått en kurs där de lärt sig alla teoretiska och praktiska delar i golfspelet. 

Varför måste jag ha Grönt kort?

Alla som vill spela golf på en nivå som innebär att räkna handicap, vara medlem i en golfklubb och delta i tävlingar måste ha ett grönt kort. Om du inte har det gröna kortet kan inte golfklubben låta dig spela eftersom det måste finnas kunskap om vad som gäller på golfbanan. Det är både för dig själv och för andra. 

Om man vill vara med och tävla i olika golftävlingar krävs att man ha ett handicap för att tävlingsledningen ska kunna avgöra hur dina förutsättningar ska vara samt att man har koll på regler med mera.

Grönt kort-kurs

För att komma igång och få sitt gröna kort måste du gå en grönt kort kurs. I kursen ingår en teoretisk del där man får lära sig om golf i stort, vilka golftermer som är viktiga och golfregler. I slutet av teorin görs ett teoriprov för att säkerställa att tillräckligt med teoretiska kunskaper för att kunna spela golf på ett säkert sätt.

Kombinerat med teorin får man vara ute på de olika områdena på golfbanan för att testa och lära sig om alla olika typer av slag man kan ställas inför under en golfrunda.

Happy Golfer Grönt kort
Vill du ta grönt kort på ett enkelt och smidigt sätt? Klicka på bilden ovan

Teoriprov Grönt kort

För att få ditt gröna kort gäller det att ha tillräckligt med teoretiska kunskaper. Detta innebär att att man klarat av de frågor som golfförbundet har tagit fram för golfvett och golfregler.

Spelprov Grönt kort

För att klara det praktiska provet, och på så sätt bevisa att man har tillräckligt med praktiska kunskaper, gäller det att spela 9 hål på ett motsvarande handicap av 54. Det är samma sak som att få 18 poäng på dessa 9 hål.

Du kommer under spelprovet att ha 3 erhållna slag på varje hål och klarar du att spela på det (trippelbogey i snitt) så får du dina 18 poäng – och ett godkänt spelprov!

Observera att ditt spelprov ska genomföras med en markör som har ett Golf-ID. Det betyder att den personen ”går i god” för att du spelat så som du gjort under rundan. Markören behöver dock inte ha någon särskild utbildning för att spelprovet ska godkännas.

Fadderrundor för Grönt kort

När du är klar med teori och praktik är det dags att ge sig ut på banan!

Du måste gå så kallade fadderrundor där du spelar 9 hål på en golfbana som är godkänd för registrering för en handicapsgrundande rond. Du redovisar ditt resultat – och uppnår du de krav som ställs så får du ditt gröna kort och kan börja spela golf ”på riktigt”.

Hur kan jag ta Grönt kort?

Det finns olika sätt att ta Grönt kort. Det går att göra både online och hos en golftränare på de flesta golfklubbarna runt om i Sverige.

Ta Grönt kort online hos Golf4u

Golf4u™ är en tillgänglig, smidig och komplett nybörjarkurs för dig som vill ta Grönt Kort. Dom lanserades 2016 och är Sveriges största och populäraste Grönt Kort-kurs.

När du köper en kurs får du tillgång till quiz och videor i 12 mån och du har under den tidsperioden möjlighet att skapa ditt Golf-ID och ta Grönt Kort via oss. Just nu får du även 2 timmar gratis spel hos indoor golf.

Läs mer om Golf4u

Ta Grönt kort på golfklubben

Det vanligaste och bästa sättet att ta grönt kort är att kontakta en golfklubb. Där får du all information du behöver. Du kommer få gå en kurs tillsammans med klubbens tränare där den teoretiska samt praktiska delen kommer genomföras.

Det finns många bra erbjudanden på Grönt kort-kurser. Kontakta olika klubbar och se vad de erbjudanden. Det lönas sig ofta att jämföra de olika kurserna – jämför dock inte bara pris utan också innehåll och längd.

Exempel på ett vanligt förekommande erbjudande är ”Grönt kort kurs inklusive medlemskap”. Dessa kampanjer är särskilt vanliga under hösten då man också kan bli medlem för både innevarande och kommande säsong.

Bra att veta när du ska ta grönt kort i golf

Golfbana

En golfbana består oftast av 18 hål. Vissa golfklubbar har bara 9 hål och vissa har 36 hål.

Varje golfbana har par 3 hål, par 4 hål och par 5 hål. Det finns även golfklubbar som har par 6 hål med det är inte så vanligt. Par 3 hål är de kortaste hålen, par 4 lite längre och så vidare. Varje hål har en utslagsplats som kallas för tee. Det finns en fairway, ruff, och green.

Det finns även olika hinder på vägen fram till green. Det kan vara bunkrar, vattenhinder, skog och out of bounds.

Golfspel

Golfspelet går ut på att slå golfbollen från tee till green och ner i hålet på så få slag som möjligt. För ett par 4-hål är målet att få i bollen i hål på 4 slag. 

Golfklubbor

Får att ta dig från tee till green måste du ha golfklubbor.

Du får ha med dig max 14 golfklubbor i bagen och dessa har olika egenskaper och funktioner. Olika golfklubbor går olika långt och är svårare eller lättare att slå med. Valet av golfklubbor är väldigt personligt och individuellt.

Alla golfspelare har sin egna speciella golfsving och behöver olika typer av golfklubbor. De klubbor som är bra att ha med i golfbagen är en driver, fairwayklubbor, järnklubbor och en putter.

Golfutrustning

Till en början räcker det med en ganska enkel golfutrustning.

Man måste inte ha 14 golfklubbor i bagen utan som star räcker det med kanske 7-8 st. Sen är det bara fylla på när du känner att du blir bättre och bättre.

Annan golfutrustning som är ett måste är golfbollar, golfbag, greenlagare, peggar, bekväma skor och en golfhandske för bättre grepp i golfklubban.

Läsförslag: Här är en artikel med tips på bra presenter till golfare.

Spelformer

Det finns många olika spelformer att ta sig an på golfbanan.

Poängbogey, slagspel, slaggolf och matchspel är de vanligaste individuella spelformerna inom golfen.

Vill du och en kompis spela som lag finns det foursome när man slå vartannat slag, scramble eller bästboll.

Nu är det bara att sätta igång för att ta Grönt kort!

Är det så att du funderar på att ta Grönt kort så är det bara att sätta igång.

Det finns mängder av erbjudanden och kampanjer där ute. Kontakta din närmsta klubb för att se vad dom har att erbjuda.

Bra golfutrustning för nybörjare

När man tagit grön kort är det bra att skaffa utrustning. Det finns otroligt mycket att välja på men som start räcker det att köpa ett nybörjarset. Det finns många bra paket att köpa och som är perfekt som start. I ett paket igår det oftast bag, järnklubbor, träklubbor och putter.

Här får du några bra tips på utrustning som är bra att börja sin golfkarriär med.

Kolla in våra golftips

puttmatta

Bästa puttmattan för golfträning – Vad du bör tänka på

Golf är en sport som kräver koncentration, tålamod och träning. Puttning är en av de viktigaste delarna av spelet, och att hitta den bästa puttmattan […]

Läs mer »
Discovery Plus Golf

Discovery Plus Golf

Under 6 år var det C More som stod för sändningen av PGA-touren i Golf. I årsskiftet 2021/2022 tog Discovery Plus över rättigheterna och sändningarna […]

Läs mer »
Nordica Golf

Nordica Golf - Allt inom golf

Hos Nordica golf hittar du golfutrustning och träningsredskap till riktgt bra priser.

Handa hos Nordica Golf
Headcover i en golfbag

Headcover – Skydda dina klubbor på ett snyggt sätt

Golfare har använt headcover i årtionden för att skydda sina golfklubbor från att bli skadade. De är också ett bra sätt att göra din golfutrustning […]

Läs mer »
Golfbag

Köpa golfbag – 5 tips innan du bestämmer dig

Dags att köpa golfbag? I början eller slutet av säsongen kan det vara bra att se över sin bag så den är hel och funktionell. […]

Läs mer »
Elvagnar för golf

Bästa elvagnar för golf

Elvagnar var tidigare ett golftillbehör som användes av tourspelare men har nu blivit något som används av alla golfare, oavsett nivå, runt om i världen. […]

Läs mer »
Bästa golfvagnar

Bästa golfvagnar – guide och tips för att köpa rätt

Det finns många olika golfvagnar på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. I den här artikeln kommer […]

Läs mer »
Golfupplevelser på St Andrews links

Golfupplevelser

I detta tips får du ta del av golfupplevelser av olika slag. Du kommer få bra information om vad du kan tänka på, vilka typer […]

Läs mer »
Viaplay golf
Mitoo Sports
Nordica Golf