Golfresor Spanien – Golfbanorna du inte får missa!

Golfresor Spanien – Golfbanor du inte får missa

Spanien har länge varit ett populärt resmål för den som vill spela golf utomlands. Golfresor till Spanien bjuder på ett lagom varmt klimat, vacker natur och inte minst bra hotell och golfbanor som håller hög kvalitet.

En golfresa till Spanien kan vara både skräddarsydd eller ett golfpaket. Vid paket ingår allt från flygresa och transfer till hotell och greenfee. Den som istället själv vill sy ihop sin golfsemester väljer att boka de olika delarna på egen hand.

På den här sidan går vi igenom hur det är att spela golf i Spanien samt de vanligaste resmålen.

Allmänt om att spela golf i Spanien

Det finns mer än 400 golfbanor i Spanien och när de bästa banorna i Europa rankas hamnar spanska golfbanor ofta i topp.

Särskilt intressant ur ett reseperspektiv är att många golfanläggningar är byggda med turism i åtanke redan när golfbanorna designades. Det här innebär att hotell och resorts i Spanien ofta är en del av golfbanan.

Geografiskt ligger de bästa banorna i Spanien längs med kusterna. Platser som Costa del Sol och Costa Blanca har i åratal lockat golfspelare världen över – och här finns både  lättsamma och utmanande banor.

Något som gör Spanien extra intressant för golfresor är att  man lyckats blanda”vanliga” turistmål med just riktigt bra alternativ för golfspelare. Både Mallorca och Kanarieöarna är goda exempel på det.

Golf Alicante

Alicante är en provins som ligger längs med Costa Blanca, det vill säga på kusten mot Medelhavet. Området är närmast perfekt för golf; klimatet är stabil, varmt och soligt och flygförbindelserna till Sverige är väldigt bra.

Utbudet av golfbanor i Alicante är stort och här finns något för alla – oavsett nivå. Norr om flygplatsen hittar vi Villaitana och La Sella som räknas som två spanska ”klassiker” för golfturister. Söderut finns banor som Hacienda del Alamo, La Finca och Las Ramblas.

Förutom golf bjuder Alicante även på en rik historia. Här finns många gamla byggnader och ruiner – allt från slott och palats till fästningar som berättar sina historier. Utbudet av restauranger är stort och för den som vill ha avkoppling under golfresan kan ett besök till något av alla lokala gallerier eller museum rekommenderas.

Alicante bjuder kort och gott på det mesta – oavsett om du söker en enskilda golfresa eller letar efter en plats för long stay-semester.

Villaitana golf

Villaitana är en golfanläggning som på senare tid omnämnts som ett av de bästa golfresmålen i Europa, åtminstone om vi räknar bort privata och allt för exklusiva golfbanor.

Golfhotellet har 4 stjärnor och all den service man kan förvänta sig. Bägge golfbanorna på Villaitana är designade av Jack Nicklaus och förutsättningen för en högklassig golfupplevelse är därmed säkrad.

Även om Villaitana i sig själv är uppbyggt som en liten ”by” – med små gator, torg och restauranger – så är det nära till staden Benidorm där nattlivet är mer livligt för den som söker det.

La Sella golf

La Sella är en stor golfanläggning som bjuder på 27 hål. Golfbanan är designad av den före detta Ryder Cup-kaptenen José-María Olazabal.

Golfbanan ligger i direkt anslutning till en nationalpark i den norra ”halvan” av Alicante, alldeles vid berget Montgó mellan Alicante och Valencia.

De två närmsta städerna till La Sella är Denia och Javea. Denia är den något större staden av de två och är bäst för shopping och restaurangbesök. Javea bjuder på fina stränder och är ett bra utflyktsmål.

Hacienda del Alamo

Torrevieja är en semesterort som ligger i regionen Murcia och här ligger den riktigt fina anläggningen Hacienda del Alamo. Golfbanan räknas som en av de bästa i Murcia och stod klar för spel 2006.

Hacienda del Alamo ligger mellan universitetsstaden Murcia och den historiska pärlan Cartagena.

Golfbanan är vida känd i regionen för sin fina service och lockar varje år mängder av golfande turister. Trots det stora intresset är det relativt enkelt att hitta en speltid, vilket är ett kännetecken för alla banor runt om i Alicante.

Kanarieöarna

Kanarieöarna är så populära bland svenska turister att öarna i Atlanten även kallas för ”Kanarieholmarna”. Hit har semestertörstande nordbor rest sedan slutet av 50-talet och golfresor till Kanarieöarna arrangeras av mängder av resebyråer.

Ögruppen tillhör som bekant Spanien, men har visst eget styre. Det är hela 150 mil till Madrid, men ”bara” 10 till Afrikas kustremsa. Geografiskt hör faktiskt Kanarieöarna till just Afrika, även om det politiskt är en del av Europa.

Resan till Kanarieöarna tar mellan 5 och 6 timmar beroende på vindarna – och även om öarna kan tyckas lika på kartan har de alla sin unika charm och prägel. Men säkert är att alla har något för golfare att erbjuda.

Lanzarote golf

Naturen på ön Lanzarote är speciell och många jämför ön med ett månlandskap. På 1730-talet fick en av vulkanerna i Atlanten utbrott och som ett resultat har vi idag nationalparken Timanfaya på Lanzarote.

Golf på Lanzarote spelas främst på Lanzarote Golf, Costa Teguise och Puerto del Carmen. Särskilt populär är Lanzarote Golf, vars banlayout är designad av Ron Kirby, som ritat mängder av golfbanor i Spanien och runt om i världen. 

Klimatet för golf är väldigt bra på Lanzarote då det är något svalare än på andra öar. Ön bjuder också på annat än ”bara” stränder; häpnadsväckande utsiktsplatser, underjordiska grottsystem och ett rikt kultur- och nöjesliv.

Gran Canaria golf

Spaniens näst äldsta golfbana heter Real Club de Golf de Las Palmas och ligger på den norra sidan av Gran Canaria, men det är öns södra sida som är mest känd ur golfhänseende.

Några av Gran Canarias golfbanor som är särskild värda att nämna är Salobre och Maspalomas, samt Meloneras som är en av de mest populära anläggningarna för skandinaver.

Det finns gott om 5-stjärniga hotell på Gran Canaria och ön har det mesta man som turist behöver; stränder, shopping, natur och mängder av restauranger. 

Golf Teneriffa

Den grönaste ön av Kanarieöarna är Teneriffa. Här bor du som golfturist nära både stränder och restauranger på en av de mest vädersäkra platserna i hela Spanien. 

Teneriffas högsta punkt är Teide som är Spaniens högsta berg. Berget, som egentligen är en vulkan, mäter hela 3 718 meter över havsnivån. Här får vandrare en fin utsikt ut över öns alla golfbanor.

Golfbanorna på Teneriffa skiljer sig en del åt mellan varandra. Vissa har vulkansand i bunkrarna och andra ligger strax bredvid både hamn och berg. Golf del Sur är den mest kända banan och anläggningen består av 27 hål, där många av dem bjuder på en enastående utsikt.

Golf del Sur har varit värd för Europatouren och banans mest kända hål är det andra, som kallas för ”The Fried Egg”. Det är ett par 3-hål med en ensam green omringad av lavasand.

De flesta anläggningar ligger på den sydvästra delen av ön, men missa för all del inte Buenavista på den västra sidan, strax norr om Costa Adeje och Los Cristianos.

Golf Fuertaventura

Det finns tre golfbanor på Fuertaventura, som är den av Kanarieöarna som räknas som den äldsta. Efter Teneriffa är det också den största. Banorna är relativt lättspelade och inbjuder till avkopplande golf tack vare sina fullfjädrade hotellanläggningar.

Salinas Golf och Fuerteventura Golf ligger strax söder om flygplatsen och Jandia återfinns längst ned på öns sydspets. Det går med andra ord bra att kombinera de två förstnämnda banorna, medan den tredje kräver lite mer resande.

Jandia är den banan som vuxit i popularitet mest på senare tid. För den som vill ha en aktiv golfsemester är möjligheterna för till exempel surfing och andra vattenaktiviteter mycket goda.

Golf Malaga

Om du har hört uttrycket ”Costa del Golf” är det trakterna runt Malaga som det syftats på. Längs med kusten, som egentligen heter Costa del Sol, finns mer än 100 golfbanor att välja mellan.

Sydväst om Malaga finns Marbella – en ort som lockat svenska turister i decennier. Marbella är en bra utgångspunkt för att spela golf i Spanien, eftersom du med lätthet kan resa vidare söderut till bland andra Valderrama och Finca Cortesin.

Golfbanorna i och runt Malaga håller varierande kvalitet, men med det sagt så är lägstanivån otroligt hög. Almerimar och La Tala är två banor som särskilt bör lyftas fram.

Almerimar golf

I mer än 30 år har Almerimar varit ett resmål för svenska golfspelare. Enligt flera golfresebyråer har gästerna beskrivit den här pärlan i den sydöstra delen av Spanien som ”den optimala golfdestinationen”.

Almerimar är ett 5-stjärnigt hotell med 27 golfhål i direkt anslutning till boendet. Den kompletta anläggningen gör att Almerimar är populärt som long stay-resmål.

Vad som gör Almerimar extra mysigt är närheten till naturen. Här finns både en marina – med affärer caféer och restauranger – och långa sandstränder för sol och bad.

Resan till Almerimar är smidig tack vare den relativt nya motorvägen som tar dig som gäst raka vägen från flygplatsen till första tee.

La Cala golf

La Cala är en resort som inte bara bjuder på en golfbana i närheten av boendet – utan tre stycken. Det här är Spaniens största golfanläggning och ett säkert kort för den som vill spela golf utomlands i värmen.

Golfanläggningen ligger vackert beläget mellan berg och hav. Hotellet har fin utsikt över alla tre golfbanorna, vars layout präglas av landskapets naturliga kupering.

La Cala ligger mellan Marbella och Fuengirola och erbjuder förutom högklassigt boende och fina golfbanor även spa och ett stort utbud av restauranger.

Golf Mallorca

För svenska turister behöver inte Mallorca någon närmare presentation. Den spanska ön har det mesta – inklusive riktigt bra golfbanor. Totalt sett finns det ett drygt 20-tal golfanläggningar på ön.

De flesta golfbanor på Mallorca ligger runt staden Palma de Mallorca. Bland några av de mest populära kan nämnas Son Antem, som erbjuder en svårslagen helhetsupplevelse med 5-stjärnigt boende och två 18-hålsbanor.

För den som vill ta sig nordösterut på Mallorca kan Alcanada och Pula rekommenderas. Även Capdepera förtjänar att nämnas.

Vid sidan om golfbanor erbjuder Mallorca allt från sol och bad till vingårdar och livligt nattliv. På senare år har ön positionerat sig inom en ”aktiv semester”; med vandringar, mountainbike och andra utflykter bland bergen som populära aktiviteter.

Golf Son Antem

Son Antem är en golfanläggning på Mallorca som har allt. Hotellet är 5-stjärnigt och golfbanan bjuder på 36 varierande hål i europeisk toppklass.

För den som vill spela båda 18-hålsbanorna på en dag erbjuds heldagsgreenfee. Son Antem anordnar även möjligheter att boka delar av anläggningen för gruppevent och tävlingar.

Det tar bara en dryg kvart att resa till Son Antem med bil från Palma de Mallorca, vilket gör att anläggningen med enkelhet kan kombineras med boende i ”storstaden”.