Odds på golf - GolfX ger dig tips på bästa golfbettingsajterna!

Odds på golf – Tips för bra golfbetting

Golf Odds Betting

Odds på golf och olika former av golfbetting har blivit väldigt populärt i takt med att liveodds och streaming vuxit. Det finns nästan alltid en tävling som pågår och den som är insatt kan slå spelbolagen och vinna pengar på golfodds.

Låt oss göra en djupdykning både för dig som är ny inom spel och för dig som är bekant med odds på olika sporter.

Så fungerar golfodds

För att betta på golf framgångsrikt är det bra att veta hur golfodds fungerar. Och det här är förstås något som gäller alla former av spel och beslut, men kanske särskilt mycket inom golfbetting eftersom oddsen är så höga.

I ett startfält kan det finnas uppemot 150 golfspelare och om alla hade samma vinstchans skulle vinnaroddset på var och en av dem vara omkring under 140 gånger pengarna. Detta eftersom spelbolag vill ha en marginal och inte kan ge tillbaka 150 i odds på alla i fältet.

Men att alla spelare står i 140 i odds gäller bara om alla har exakt lika stor vinstchans. Så är det ju inte i verkligheten, utan istället finns det en skala från de bästa till de sämsta. Och det är här oddsen kommer in.

  • De golfspelare som oddssättarna på spelbolaget bedömer har STOR VINSTCHANS ger LÅGA ODDS att vinna.
  • De som bedöms ha LITEN VINSTCHANS ger HÖGA ODDS.

Så här långt är allting relativt enkelt – spelbolagen rankar spelarnas chans att vinna och sätter lägre golfodds på favoriterna och högre odds på de som är osannolika vinnare. De spelare som bedöms som utmanare och ”outsiders” hamnar någonstans mittemellan.

Betta på golf till höga odds

På den tiden som Tiger Woods var helt överlägsen kunde han stå i knappt 2 gånger pengarna att vinna en golftävling. Den tiden är dock förbi.

Numera är det betydligt jämnare i toppen och även de ”sämre” spelarna har blivit väldigt mycket bättre. Det är därför sällan som en stor favorit inför en golftävling står i under 5.00 i odds. Det är inte sällan en vinnare på Europatouren ger uppemot 50-60 gånger pengarna.

Det finns helt enkelt många spelare som har chans att vinna och för den som är påläst och följer tourerna kan det finnas riktigt höga odds på golf att fynda.

Därför rör sig odds

När spelbolagens oddssättare har bestämt sig för vilka segerchanser respektive spelare i fältet har så publicerar de sina golfodds. Det är nu fritt fram för bettingspelarna att tippa på vilka de tror vinner.

Vad som händer relativt snabbt är att duktiga spelare – som har suttit och väntat på de nya oddsen – hugger direkt på ”felsatta” odds. Oddssättarna kanske har missat att någon spelare är i bra form, att en spelare trivs på veckans bana eller att en spelare bytt utrustning och fått en boost.

De duktiga spelarna lägger sina bet, vilket oddssättarna ser och justerar oddsen därefter. De golfspelare som får många bets på sig sjunker i odds och de andra stiger.

De här oddssvängningarna kallas för att spelmarknaden (samspelet mellan oddssättarna och spelarna) anpassar oddsen så att de blir ”korrekta”. När golftävlingen startar fastställs de så kallade stängningsoddsen, det vill säga de sista förhandsoddsen innan spelet gick över till livebetting.

Något som kan vara särskilt intressant att hålla utkik efter är vad golfspelare står i för odds en vecka framåt. En spelare som vinner en tävling sjunker i regel rejält i odds till den efterföljande tävlingen (eftersom han eller hon bevisligen har bra form).

Livebetting på golf

Golf är en av världens bästa sporter att spela live på – och det av flera skäl:

  • Tävlingarna pågår under flera dagar och dagsformen kan skifta.
  • Varje runda håller på i timmar vilket ger mycket tid för livebetting.
  • Ett enda missat slag kan få stora konsekvenser på spelarens totalscore.
  • Yttre förutsättningar som väder och vind kan skifta under tävlingens gång.
  • En spelare kan komma in i ”zonen” och bli ostoppbar.
  • Nerver kan få även en stor ledning att krympa.
  • Vissa spelare har favorithål som de spelar bra på. Andra spelar bättre sista nio än första nio.

Allt det här är faktorer man kan dra nytta av för att hitta bra liveodds när det är dags för golfbetting.

Betta på golf på banan

Livebetting på golf är extra bra för den som är på plats på tävlingen. Eftersom TV-produktionen måste täcka alla bollar som är ute på banan blir det ofta en viss fördröjning. Mycket av det som visas i TV-sändningen är helt enkelt inte live.

För den som är på plats på golfbanan och följer intressanta spelare kan det vara guld värt att se spelet live och samtidigt betta i mobilen.

Även om fördröjningen i TV-sändningen bara är några sekunder så kan det vara helt avgörande i vissa skeden, till exempel att veta om en spelare i toppen har slagit i vattnet eller hur ett utslag landat på ett korthål om man bettar Head-to-Head (H2H) mellan två spelare.

I det fall du vill betta på golf på banan är det viktigt att se över vilka regler som gäller från den touren du besöker. Vissa tävlingar tillåter inte spel från banan eftersom de inte vill riskera att någon spelare sysslar med match-fixing eller liknande spelfusk när det finns odds på golf.

Olika golfodds att spela på

Golf är en sport som inbjuder till många olika odds och spelmöjligheter. Nästan alla spelbolag erbjuder golfbetting, men utbudet av vad man kan spela på skiljer sig en del.

Exempel på olika typer av golfodds:

Vinnarspel

De flesta som ska betta på golf lägger ett vinnarspel. För det mesta ges ett högt golfodds på vinnarspel, eftersom startfälten är stora och många har chans att vinna.

Vinnarspel betyder att man tippar på vem som ska vinna hela tävlingen och om den spelaren vinner så vinner man på spelet. Om spelaren inte vinner förlorar man hela insatsen.

Enklare blir det inte!

Platsspel

För den som har spelat på trav är platsspel ingen nyhet. Precis som i hästsport så handlar platsspel i golf om att tippa att en spelare kommer topp 3.

En viktig skillnad mot platsspel på andra idrotter är dock att inom golf kan ”plats” innebära topp 4, topp 6, topp 10 eller till och med topp 20.

Kolla upp vilka regler som gäller hos just ditt spelbolag innan du lägger ett platsspel. Det står oftast på samma ställe som där platsoddsen finns på.

Each Way

Det spelalternativ som är en kombination av vinnarspel och platsspel kallas för Each Way (EW).

När du spelar på EW-odds läggs halva insatsen på att golfspelaren vinner tävlingen och andra halvan på att spelaren slutar på ”plats”. Platsoddset är oftast en fjärdedel eller en femtedel av vinnaroddset, beroende på hur spelbolaget definierat vad ”plats” innebär.

Att spela Each Way kan vara en bra strategi om du tror på en outsider till högt vinnarodds, men vill ”säkra upp” om spelaren inte har erfarenhet eller nerver nog att gå hela vägen. Det gäller att planera sin golfbetting noga.

Ledare efter första rundan

Vissa golfspelare är slowstarters och andra är extremt duktiga första rundan. Här kan man som ”bettare” hitta många fina golfodds på den första rundan och göra sin golfbetting riktigt lönsam.

På de lägre tourerna har ofta lågt rankade hemmaspelare en relativ fördel eftersom de både känner till banan och har sluppit långa resor för att komma till tävlingen. Däremot kanske hemmaspelarna inte har erfarenheten att gå hela vägen och hålla ihop spelet under en hel tävling. I det här fallet kan ”Leder efter första rundan” vara ett bra värdespel.

Ett annat scenario som är intressant för odds på en viss runda är om vädret ska blåsa upp under dagen. De spelare som går ut tidigt kan ha en stor fördel om vädret ändras under eftermiddagen.

Som du märker har den som är påläst och uppdaterad en klar fördel när det kommer till odds på golf.

Head-to-Head (H2H)

En golftävling går ju ut på att utse en enda vinnare, men det går faktiskt att göra om tävlingen virtuellt till dueller man-mot-man eller kvinna-mot-kvinna. Det här kallas på spelspråk för Head-to-Head och förkortas H2H.

H2H-spel är golfbetting som helt enkelt går ut på att spelbolaget sätter upp två spelare mot varandra och att vi som spelare sedan ska tippa vem av de två som placerar sig bäst.

Oddssättarna gör olika H2H inför olika turneringar, till exempel H2H på hela tävlingen eller över en viss specifik rond.

En variant av H2H är H3H, men då med tre spelare mot varandra istället för två.

Bästa svensk/amerikan/europé

Inför stora tävlingar erbjuder spelbolag för det mesta golfbetting på olika nationaliteter. Ibland handlar det om att tippa vilket land vinnare kommer från, men ibland kan oddssättarna sätta upp vinnarspel mellan landsfränder.

Det kan till exempel vara så att man ska tippa vilken svensk, amerikan eller europé som placerar sig bäst i tävlingen.

Att spela på den här typen av ”grupper” av spelare kan vara särskilt intressant om du följer spelarna nära. Skulle det visa sig att en av spelarna från ett visst land eller en viss ”grupp” inte kommer till start är det stort värde i att spela på någon av hans eller hennes motståndare. Är det till exempel tre svenskar med i en tävling och en av dem kastar in handduken så är oddset på de andra två troligen riktigt bra.

Hål-för-hål

En speltyp som vuxit i popularitet när det kommer till livebetting på golf är hål-för-hål. Det innebär att man spelar på vem i en viss boll som får bästa resultat på nästkommande hål.

Hål-för-hål liknar H2H, men om två spelare får samma resultat kan det bli oavgjort (X). Det här är en riktigt rolig spelform där det gäller att hålla koll på vilka spelare som är bra på olika typer av hål, samt om någon av dem måste ”jaga” eagle eller birdie – eller spelar safe för par.

Det finns som du märker många olika typer av spelmöjligheter när det kommer till golfbetting!

Välja spelbolag för att golfbetting

Det finns uppemot hundra olika spelsajter i Sverige och det kan vara svårt att veta vilka som är bra för att spela på golf.

Här följer tre saker att tänka på när du ska välja spelbolag för att betta på golf.

1. Svensk licens att lita på

Spelbolag som erbjuder spel i Sverige måste ha svensk spellicens. Det här innebär att spelbolagen kontrolleras av Spelinspektionen, som är den svenska spelmyndigheten.

Genom att betala för svensk spellicens får spelbolaget erbjuda spel till svenskar, tillhandahålla spel i kronor samt ha en hemsida på svenska.

Som spelare är dina vinster skattefria om spelbolaget har en svensk licens.

Du ser att ett spelbolag har svensk licens genom att Spelinspektionens logga finns i sidfoten längst ner på spelsidan. Det ska också finnas tre knappar på alla sajtens sidor: Spelpaus, Spelgränser och Självtest.

2. Odds och bonus

Vissa spelbolag är så kallade nätkasinobolag och erbjuder inga odds på golf eller ens på någon sport över huvud taget. De här spelsidorna är istället fokuserade på Online Casino och Live Casino, men det finns också de som är specialiserade på Poker eller Bingo.

Vill du betta på golf ska du helt enkelt se till att spelbolaget har en sektion som heter Odds eller Sport innan du registrerar ditt spelkonto där.

När det kommer till välkomstbonus är det något som spelbolag erbjuder som kampanjer för att vi som spelare ska välja just dem. Det här är bra för oss spelare eftersom man får en startsumma extra att spela för.

Med en bonus kommer ofta ett omsättningskrav, vilket betyder att du måste spela ett visst antal gånger för att kunna ta ut bonuspengen. Du kan med andra ord inte bara starta ett konto, ”ta” bonusen och sedan lämna med gratis pengar.

3. Bra golfodds och livestream

Även om ett spelbolag har odds på sport kan utbudet av golfodds skilja sig en del åt.

Ett bra spelbolag för att betta på golf ska ha ett brett och ett djupt utbud. Att utbudet är ”brett” betyder att det finns många olika tävlingar att spela på, allt från PGA-touren och Majors till Europatouren och LPGA. Ett ”djupt” utbud av odds innebär att spelbolaget erbjuder många olika odds på tävlingarna, till exempel Vinnarspel, H2H och inte minst Liveodds.

Några spelbolag sänder tävlingar från de stora tourerna för de medlemmar som är inloggade. För att streama golf behöver man då i regel antingen ha pengar på spelkontot eller ha ett levande (ej avgjort) spel.

Odds på golftävlingar

Här kan du läsa mer om odds inför olika golftävling.

Kolla in våra golftips

Headcover i en golfbag

Headcover – Skydda dina klubbor på ett snyggt sätt

Golfare har använt headcover i årtionden för att skydda sina golfklubbor från att bli skadade. De är också ett bra sätt att göra din golfutrustning […]

Läs mer »
Golfbag

Golfbag – 5 tips innan du köper

Alla som spelar golf på regelbundet vet att en golfbag är en viktig del i utrustningen. Precis som all annan utrustning som krävs för att […]

Läs mer »
Nordica Golf

Nordica Golf - Allt inom golf

Hos Nordica golf hittar du golfutrustning och träningsredskap till riktgt bra priser.

Handa hos Nordica Golf
Elvagnar för golf

Bästa elvagnar för golf

Elvagnar var tidigare ett golftillbehör som användes av tourspelare men har nu blivit något som används av alla golfare, oavsett nivå, runt om i världen. […]

Läs mer »
Bästa golfvagnar

Bästa golfvagnar – guide och tips för att köpa rätt

Det finns många olika golfvagnar på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. I den här artikeln kommer […]

Läs mer »
Golfupplevelser på St Andrews links

Golfupplevelser

I detta tips får du ta del av golfupplevelser av olika slag. Du kommer få bra information om vad du kan tänka på, vilka typer […]

Läs mer »
Begagnade golfbollar

Begagnade golfbollar

Lite beroende på vad man vill spela på för boll så kostar det en del pengar. Slår man bort mycket bollar kan det i slutändan […]

Läs mer »
Golfkläder dam

Golfkläder Dam

Golfmode för golfkläder dam har kommit med stormsteg de senaste åren, och de bästa golfkläder för damer är nu moderna och har alla funktioner som […]

Läs mer »
Mitoo Sports
Nordica Golf