Paragolf i fokus när golf och bowling startar samprojekt

Paragolf i fokus när golf och bowling startar samprojekt: ”Det känns fantastiskt”

Paragolf bunkerslag

I ett samprojekt med och Svenska Bowlingförbundet ökar Svenska Golfförbundet fokus på breddidrott och paragolf för personer med funktionsnedsättning. I Östersund startar bland annat verksamhet på Storsjöbygdens Golfklubb och Bowlinghallen Kök & Bar i samarbete med Östersunds Kommun.

Med start under året erbjuds personer med fysisk eller intellektuell funktionsnedsättning från 16 år och uppåt året runt-verksamhet tillsammans med sina familjer till en låg deltagaravgift.

Paragolf och bowling för ökad koordination och motorik

Initiativet heteter ”Ja! Tillsammans för ökad livskvalitet” och syftar till att inkludera både golf och bowling.

– Först görs övningar på individnivå för att öka balans, koordination och motorik, för att sedan träna på de specifika rörelsemönstren för bowling och golf. Självklart kommer det också finnas tid att socialisera med övriga deltagare och få chansen att hitta nya kompisar, säger Magnus Eriksson, paragolfansvarig på Storsjöbygdens GK.

I Östersund kommer omkring 20 tillfällen att anordnas under 2020, där deltagarna får möjlighet att komma igång med golf och bowling. Träningen hålls av utbildade ledare och tränare på Bowlinghallen Kök & Bar respektive Storsjöbygdens Golfklubb.

– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda personer med funktionsnedsättning denna möjlighet. Vi är övertygade om att idrotten både kommer att förbättra personers rörelseförmåga och deras möjlighet att komma in ett socialt sammanhang som är centralt för att må bra, säger Ellenor Rasteby från bowlinghallen Kök & Bar.

Ökat utbud tack vare bidrag från Framåtfonden

Projektet har beviljats medel ur Framåtfonden. Tack vare bidraget är kostnaden endast 50 kronor per person och tillfälle.

– Responsen från golfklubbarna och bowlinghallarna har varit fantastiskt. Nu hoppas vi såklart att så många som möjligt ska komma och träna och umgås, säger John Lindberg, projektledare från Svenska Golfförbundet.

Verksamheten, som bland annat innefattar paragolf, kommer förutom i Östersund även att starta i Arboga, Eskilstuna, Karlstad, Malmö och Stockholm.

– Vårt samprojekt tillsammans med Svenska Golfförbundet, bowlinghallar och golfklubbar ska bli spännande och roligt att arbeta med. Vi har många fina exempel från tidigare personers livssituation som genom idrotten har fått och återvunnit glädjen att idrotta igen, säger Lena Sulkanen, generalsekreterare på Svenska Bowlingförbundet.

Värt att notera är att Storsjöbygdens GK i fjol 2019 blev utsedd till en av landets 3 bästa banor, samt den mest prisvärda i hela Sverige, enligt Golfhäftet.

FÅ GOLFERBJUDANDEN DIREKT I INKORGEN - ANMÄL HÄR: