Så blir nya Nordic Golf Tour: ”Bra spel kan leda hela vägen till världstoppen”

My Leander slår ut på Skaftö Open 2019

Nordic Golf Tour består av 8 st tävlingar i i tre länder och har en prissumma på 3,4 miljoner kronor. Touren skapas genom ett samarbete mellan de tre golfförbunden i Sverige, Norge och Danmark.

OBS! På grund av coronaviruset har Nordic Golf Tour uppdaterat sin tävlingskalender. Läs mer här: Uppdaterad kalender för Nordic Golf Tour 2020

Europeisk proffsgolf för damer ser ut att stå starkare än på många år, åtminstone om vi ska tro de tre nationsförbunden som nu storsatsar på en ny tour.

– Vi är väldigt glada över det nordiska samarbetet kring Nordic Golf Tour, berättar Sofia Pettersson, ansvarig för Nordic Golf Tour, i ett pressmeddelande.

Hon utvecklar:

– Genom denna satsning säkerställer vi att spelare från Sverige, Norge och Danmark ges möjlighet att spela stora tävlingar på hemmaplan, där bra spel kan leda hela vägen till världstoppen. Dessutom skapar vi en tour som är attraktiv ur ett marknadsperspektiv, vilket bådar gott för framtiden.

Sex av tävlingarna är en del av LET Access Series

I spelprogrammet för 2020 finns åtta tävlingar i tre länder och det spelas om en total prissumma på 3,4 miljoner kronor. Högst prispengar finns i Skaftö Open, där det tävlas om 60 000 Euro.

Sex av tävlingarna är en del av LET:s undertour LET Access Series.

– Detta är glädjande både för svensk, nordisk och europeisk proffsgolf. Att vägen från Nordic Golf Tour till amerikanska LPGA Tour nu sitter ihop via LET Access Series och LET ser jag som det viktigaste för fortsatt utveckling, säger Katarina Vangdal, svensk förbundskapten.

– Det är också en indikation på hur viktigt det är med samarbeten. De nordiska golfförbunden skapar Nordic Golf Tour tillsammans, medan LET nu lyfter tack vare samarbete med LPGA Tour, herrarnas europatour och R&A.

De tre svenska arrangörerna från i fjol på LET Access Series var Skaftö Golfklubb, Västerås Golfklubb och Allerum Golfklubb. Och alla dessa tre finns med även den här säsongen.

Tillkommer i år gör tävlingar på Tegelberga Golfklubb och Golf Uppsala Söderby, samt danska Hillerød Golf Club.

Bra spel på Nordic Golf Tour kan ge tourkort på Ladies European Tour

De fem spelarna som ligger högst på LET Access Series ranking när säsongen är färdigspelad får tourkort till Ladies European Tour (LET) 2021.

När LET presenterade sitt spelschema för säsongen 2020 var det med en rejäl ökning av prispengar och tävlingar i Europa, varav två i Sverige. Det gav en indikation på att samarbete lönar sig och att professionell golf i Europa utvecklas i en positiv riktning.

Tävlingsschemat utgörs även av en tävling som spelas i Norge, på Moss & Rygge Golfklubb, samt tourfinalen på Ekerum Resort. Dessa två ingår i Nordic Golf Tour, men är alltså inte del av LET Access Series.

Planen: Inledning med Skaftö Open

Säsongspremiären på touren blir i slutet av maj med förra årets stora publiktävling, Skaftö Open.

Touren avslutas i början av oktober på Öland med SM Match presented by Greatdays på Ekerum Resort.

Tävlingsprogram Nordic Golf Tour 2020

Datum Tävling Bana
16-18 juni Moss & Rygge Open Moss & Rygge Golfklubb
23-25 juli Golf Uppsala Open Golf Uppsala Söderby
6-8 aug Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider Västerås GK
13-15 aug Scandic PGA Championship Allerum GK
20-22 aug Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun Tegelberga GK
28-30 aug Skaftö Open Skaftö GK
7-9 okt SM Match presented by Greatdays Ekerum Resort
Danish Open (utgår, update 30 mars)

Värt att notera är att den svenska proffstouren Swedish Golf Tour också kommer finnas kvar, en nivå under Nordic Golf Tour. 2020 består den svenska touren av fem tävlingar.

Tävlingsprogram Swedish Golf Tour 2020  

Datum Tävling Bana
16-18 maj Ljunghusen Links Open Ljunghusens GK
13-14 juni Tjörn Open Tjörn GK
27-28 juni Hagge Open by Kompressorteknik MLAB Hagge GK
20-21 aug Johannesberg Open Johannesberg Golf
27-28 aug Arninge Open Arninge GK

OBS! Ej uppdaterad efter coronavirusets påverkan. Ändringar förekommer.

FÅ GOLFERBJUDANDEN DIREKT I INKORGEN - ANMÄL HÄR: