Golf på börsen – två renodlade golfaktier » GolfX
Detta inlägg innehåller annonslänkar Golfaktier på börsen

Golf på börsen – två renodlade golfaktier

Det finns drygt 300 listade företag på Stockholmsbörsen, men det är i USA vi får vända oss till för att hitta renodlade golfaktier. Som svensk sparare går det utmärkt att köpa aktier i Titleist och Callaway smidigt via en nätmäklare.

Har du drömt om att bli delägare i ett golfföretag? Eller vill du kanske tjäna en hacka på börsen genom att hitta rätt aktier?

Kanske kan helt enkelt golfaktier vara något för dig?

Acushnet Holding

Med tickern $GOLF får man säga att Acushnet är det företag på aktiemarknaden som har tydligast golfprägel. Företaget i sig är kanske inte så välkänt, men däremot känner nog de flesta golfspelare till varumärken som Titleist och FootJoy – vilka alltså kommer från Acushnet.

Acushnet är ett stort företag med ett börsvärde som sommaren 2020 var på omkring 2,6 miljarder dollar. Verksamhetsmässigt sköter man hela kedjan – från design och utveckling till tillverkning och distribution – av golfutrustning, kläder och tillbehör.

Varumärken inom Acushnet Holding

Försäljningen av Acushnets varumärken sker främst via återförsäljare, som till exempel golfbanor, vanliga sportkedjor och e-handelsföretag.

 • Titleist (klubbor, bollar, kläder mm.)
 • FootJoy (kläder, handskar, skor)
 • Vokey Design (wedgar)
 • Scotty Cameron (putters)
 • Pinnacle (bollar)
 • KJUS (funktionskläder, kläder för alpin skidåkning)

Titleist är starka inom segmenten för klubbor och bollar, medan FootJoy inriktar sig på handskar och skor. De olika varumärken kompletterar varandra och klädförsäljning är en inte betydande del av omsättningen.

Callaway Golf Company

Callaway är kända för sina golfklubbor, men faktum är att Callaway Golf Company de senaste åren blivit allt mer av ett ”livsstilsföretag”.

Koncernen har bland annat köpt sport- och fritidskedsjan Jack Wolfskin för att bredda sitt utbud.

Varumärken inom Callaway Golf Company

Företaget designar, utvecklar och marknadsför i huvudsak golfklubbor, kläder och skor. Försäljningen sker via detaljhandelskedjor och golfshoppar.

 • Callaway (klubbor, bollar, kläder mm.)
 • Odyssey (putters)
 • Ogio (golfbagar)
 • TravisMathew (sportkläder)
 • Jack Wolfskin (friluftskläder och -utrustning)

Callaway grundades 1982 i Kalifornien och USA är fortfarande företagets absolut största marknad. Förutom Nordamerika är Callaway starka i Japan, samt växer allt mer i Kina och Europa, bland annat genom förvärvet av Jack Wolfskin.

– Vi är väldigt förväntansfulla över att få in Jack Wolfskins varumärke i vår portfölj, berättade Callaways vd Chip Brewer 2018.

– Det är ett premiummärke inom outdoor med en enorm internationell räckvidd och har en ledande marknadsroll i Europa och är starkt representerade även i Kina. Köpet kommer hjälpa Callaway att utöka sin närvaro inom den växande livsstilskategorin.    

Callaway värderades sommaren 2020 till omkring 1,7 miljarder dollar.

Andra golfaktier

Acushnet och Callaway är de golfaktier som är bäst för den som vill investera i ett renodlat golfföretag. Men det finns ett par ytterligare bolag som kan dra nytta av ett ökat intresse för golf.

Nike

Nike avslutade visserligen sin satsning på golfutrustning för några år sedan, men de har fortfarande en stor mängd sportkläder som är populära bland golfspelare världen över.

Den delen av Nike som är mest nischad mot golf är utan tvekan försäljningen av golfskor och pikéer.

Med ambassadörer som Michelle Wie, Rory McIlroy och förstås Tiger Woods är Nike att räkna med.

Adidas

Precis som Nike så var Adidas under en period fokuserade på att ta sig in på golfmarknaden ”fullt ut”, men man skalade ner sin satsning när det allmänna golfintresset dippade under ett par år.

Vad många kanske tror är att TaylorMade tillhör Adidas, men så är inte fallet. Adidas sålde TaylorMade år 2017, efter att ha ägt varumärket i närmare 19 år. Försäljningen innebar ”slutet” på Adidas sejour inom golfklubbor – åtminstone för den här gången.

Golfkläder och golfskor är de två största produktområdena inom golf för Adidas. Man säljer även en mängd pikétröjor samt tillbehör, som till exempel kepsar, bälten och strumpor.

Aktier – Vanliga frågor och bra att veta

Det är enkelt att komma igång med aktier. Här är några av de vanligaste frågorna.

Vad är en aktie?

En aktie är en del av ett företag. Att äga en aktie innebär alltså att du äger en (1) del av bolaget – och att du således är delägare.

Om du köper någon av de golfaktier vi nämnt i den här artikeln blir du med andra ord delägare i allt som har med företaget att göra.

Varför stiger eller sjunker en aktie?

Om företaget ökar i värde så stiger på sikt priset på din aktie. Om bolaget minskar i värde så sjunker aktiepriset på sikt.

På kort sikt kan priset drivas av hur ”het” aktien är, men över tid är det företagets verksamhet som bestämmer värdet på bolaget. Om företaget sköter sig och tjänar pengar så stiger priset och vice versa.

Skulle det till exempel vara så att golfspelandet i världen ökar så är chansen god att någon av de golfaktier som finns kan dra nytta av intresset.

Vad betyder courtage?

När man köper och säljer aktier gör man det via en så kallad mäklare. Det här är i regel en bank, som till exempel Avanza, Handelsbanken eller Nordea.

Courtage är bankens köp-/säljavgift för att transaktionen ska genomföras. Kostnaden kan vara en fast avgift (”fast courtage”) eller en procentuell avgift (”rörligt courtage”).

Hos en modern bank som Avanza så är courtaget ofta bara några kronor och hela affären kan göras i mobilen med hjälp av bankens app och ett mobil-ID.

Vad är aktieutdelning?

Företag som presterar bra och tjänar pengar kan välja att antingen behålla vinsten inom företaget – exempelvis till investeringar – eller dela ut en del av vinsten till ägarna. Att dela ut pengarna efter det att verksamhetsåret är slut kallas för att ge aktieutdelning.

Generellt sett är aktieutdelning ett ”kvalitetsmått” på att företaget är välskött och tjänar pengar. Bolag som delat ut pengar till sina ägare flera år i rad kan ses som ”utdelningsaristokrater”.

Hur kommer jag igång med aktier?

Att köpa och sälja aktier är idag väldigt enkelt.

 1. Öppna ett konto hos en nätbank
 2. Sätt in de pengar du vill spara/investera
 3. Sök upp den eller de aktier du vill investera i
 4. Gör ditt aktieköp
 5. Följ aktiekurserna; köp mer eller sälj ditt innehav när det passar dig

Var ska jag öppna ett aktiekonto?

Vi på GolfX rekommenderar att börja med aktier hos Avanza. De har mer än 1,1 miljoner kunder och är utsedda till ”Sveriges nöjdaste sparare” 10 år i rad enligt SKI.

Både 2019 och 2018 blev man utsedda av årets bank av Privata Affärer och man erbjuder också flera olika fonder till låga eller inga avgifter.

Det är kort sagt billigt att komma igång med aktier och sparande hos Avanza.

OBS! Tänk på att aktier kan gå både upp och ner i värde. Satsa aldrig pengar på börsen som du inte är beredd att förlora. Vi på GolfX ger inga rekommendationer på aktier att köpa eller att sälja – du ansvarar för dina egna beslut.

Sammanfattning: Golfaktier

Acushnet Holding ($GOLF) och Callaway Golf Company ($ELY) är de två spelbolag på börsen som är mest fokuserade på golf. Bägge aktierna är noterade i USA och kan handlas via svenska nätmäklare.

Acushnet Holding ($GOLF) äger bland annat Titleist, FootJoy, Vokey Design, Scotty Cameron, Pinnacle och KJUS.

Besök oss här på golfx.se/tips/golfaktier för att läsa mer. Missa inte nyhetsbrevet med fler golftips, artiklar och nyheter!