Garmin Approach R10 - Portabel launch monitor för alla golfare | Golf X
Garmin Approach R10

Garmin Approach R10

Vi har tagit en närmare titt och gjort ett test av Garmins portabla launch monitor, Approach R10. En bärbar golfsimulator där du kan analysera din sving och spela olika banor från hela världen.

I slutet av 2021 lancerades Garmin R10 och blev snabbt en stor snackis i golfvärlden, en bärbar simulator från Garmin.

R10 är en av de första bärbara launch monitors för golf där du kan få detaljerad information om din sving och hur klubban beter sig. Du kan mäta hur långt du slår och få siffror man tidigare bara kunnat få i mycker avancerade och dyrare tekniker.

I denna recension kommer vi kika lite på vad Garmin R10 är och hur man kan använda den. Vi kikar även på hur man sätter upp allt på rätt sätt samt fördelar och nackdelar.

Vad är Garmin Approach R10

Du har säkert koll på Garmin som företag och alla deras produkter för golf. Dom har verkligen tagit fram några av de bästa produkterna för golf och dessa förbättras hela tiden. Golfklockor, kikare, handburna GPS-enheter samt andra analysredskap som går att koppla ihop med tex sin klocka. 

Det har aldrigt tidigare kunnat erbjuda ett riktigt bra verktyg för att spåra bollen och samtidigt analysera svingen. Sensommaren 2021 så lanserade Garmin sin första launch monitor, Garmin Approach R10. Denna har verkligen tagit golfvärlden med storm och det finns stora förväntningar på produkten,

R10 är en launch monitor som kan spåra klubba och boll och därmed ta fram data på hur bollen flyger och hur klubban beter sig, likt en TrackMan.

Garmin R10 är inte bara en launch monitor där du kan mäta och förbättra din golf. Du kan även använda den som en golfsimulator och spela många olika banor från hela världen direkt i din mobil. Du kan även filma dina slag och sedan få en simulering med Home Tee Hero och E6 CONNECT.

Detta är Garmin R10s största USPar. Aldrig tidigare har du kunnat mäta din träning och spela simulatorgolf för mindre än 7 000kr.

R10 är lätt och behändig vilket gör att man enkelt kan ha med sig enheten vart man än är. Träna hemma, på rangen eller på resan. Så länge du har din mobila enhet med dig och är uppkopplad mot Garmins App går R10 att använda var som helst.

Så använder du Garmin Approach R10

Garmin R10 har en stilren och snygg design och framsidan pryds av en logotyp och en lite lampa som visar enhetens status. Lampan visar om enheten är redo att användas. De färger som kan visas är vit, grön, lila, röd eller blå.

Baksidan har uttag för USB, justeringslinje strömbrytare och en liten lampa som visar status på batteriet. Ett fast rött sken visar att batteriet är fulladdat.

Följ kommande steg för att börja använda din Garmin R10:

1. Installera Garmin Golf App på din mobila enhet

Det första du måste göra är att ladda ner Garmin app. Det gör du enkelt i Appstore(iOS) eller i Google Play(Android).

Håll din enhet i närheten av R10 samtidigt som du startar igång enheten. R10 sätter automatiskt igång synkning med din mobil. Du får en indikation i form av ett fast blått ljus att enheterna håller på att paras ihop. Gå sedan in i Garmins golf app -> inställningar – Lägg till ny enhet och följ instruktionerna.

2. Sätt fast stativet

Stativet som följer med R10 fäster du enkelt med en magnet. Detta kan bara fästas på ett sätt och fäll sedan ut benen på stativet och placera enheten på en platt yta.

3. Så placerar du din Garmin R10

Lägg upp en boll på utslagsplatsen, tex på mattan på rangen. Spelar du inomhus behöver man vara minst 8 meter från väggen eller nätet framför utslagsplatsen.

Placera sedan R10 ca 2 meter rakt bakom bollen. Om du står på rangen är oftast mattan något högre än marken, se därför till att höja R10 lite så den håller samma nivå som mattan.

Försök sedan få den röda riktlinje på toppen av R10 att linjera med bollen och målet. Detta gör du enkelt med en siktpinne eller en klubba. Ta hjälp av en kompis eller någon annan för att underlätta när du måste justera enhetens placering.

Om enheten är felplacerad kommer detta påverka Garmin R10s förmåga att leverera rätt data så var därför noggrann med uppsättningen innan du börjar träna.

När R10 är på plats är det bara starta igång enheten samt starta spelläge i Garmin golf app. Vänta tills lampan blinkar grönt på R10 innan du sätter igång och börjar slå.

Behöver du en mer detaljerad beskrivning så hittar du det här.

Data som du får från Garmin Approach R10

Den data du får efter varje säg är:

 • Bollhastighet: bollens hastighet direkt efter tillslag.
 • Klubbhuvudets hastighet: klubbhuvudets hastighet.
 • Utgångsvinkel: bollen i förhållande till marken.
 • Startriktning: höger eller vänster om målet.
 • Svingspår: den riktning klubben rör sig.
 • Attack angle: den vinkel som klubbhuvudet kommer in till bollen.
 • Svinghastighet i bak- och framsving: noggrannhet på 0,05 sekunder.

Utifrån all data ovan så räknar R10 även ut:

 • Spin rate
 • Spin axis
 • Club face angle
 • Observed ball flight range

I Garmins App får du även denna data:

 • Total längd på slaget
 • Längd där bollen landar
 • Smash faktor
 • Total höjd
 • Svingtempo

All data ska vara ganska exakt även om det kan skilja några meter på vissa slag. Dock kan det skilja lite mer om man använder enheten inomhus. 

Garmin Approach R10 statistik

Garmin R10 golf simulator

Något som skiljer Garmins R10 får andra launch monitors i liknande prisklass är sitt stöd spel. Du kan använda denna som en golfsimulator och spela olika golfbanor.

Driving Range

I Garmins Golf app kommer du åt driving range mode som visar hur bollen flyger i luften samtidigt som du får data på ditt slag.

Spela Home Tee Hero

Med Home Tee Hero får du tillgång till 42000 banor som du kan spela i simulator-mode. Du kan spela upp till fyra spelare åt gången.

För att kunna spela med Home Tee Hero behöver man en Garmin Golf Premium -prenumeration. Priset för ett premiumkonto är i runda slängar 100kr/månad.

Tips: Om du bara vill testa funktionen får man en 30-dagars provperiod

Övriga funktioner

Med Garmins golf app får du mycket mer än bara data och simulator. Du kan även använda den till att analysera din sving, mäta upp dina klubbor och tävla mot andra som använder sig av Garmin Golf app.

Filma din sving

Genom att ställa telefonen bakom dig kan du filma din sving samtidigt som R10 lägger till all den data du behöver för att analysera din sving.

Du kan enkelt pausa varje klipp och ta dig fram och tillbaka till olika delar i svingen. Om du vill spara dina klipp i molnet krävs ett Garmin Golf Premium -abonnemang.

Mät dina klubbor

En riktigt bra funktion är att man kan mäta hur långt man slår med sina klubbor. Du får även en vy över slagen för att kunna se spridningen på de olika klubborna.

Det du kan se med denna funktionen är:

 • Spridningskarta uppifrån
 • Totalt antal slag
 • Totalt antal slag med varje klubba
 • max-, min- och genomsnitts-avstånd för varje klubb
 • Snittcarry för varje klubba

Denna funktion hjälper verkligen till för att få koll på sina klubbor. Slå minst 10-15 slag med varje klubb för att få ett så rätt snitt som möjligt. Detta kommer hjälpa dig ta rätt klubbval på banan.

Tävlingar

I Garmin app kan du även ladda upp dina scorekort och få statistik och jämföra dig mot andra användere runt om i världen.

Du kan visa topplistor från någon av de 42 000 förinlagda golfbanorna som finns i Home Tee Hero. Här får du statistik i realtid.

Du kan också skapa egna tävlingar och bjuda in dina kompisar för att tävla mot varandra.

Här kan du köpa Garmin R10

Just nu är det en enorm efterfrågan på Garmin R10 och dessa är slut på de flesta golfshoppar. Vi återkommer så snart vi kan med förslag på bästa pris och vart du kan köpa denna produkt.

Sammanfattning

Enkelt sammanfattat är Garmin R10 ett riktigt bra träningsredskap samtidigt som du kan ha kul och tävla mot dina kompisar. För mindre än 7 000kr får du din egen launch monitor som kan hjälpa dig utveckla ditt golfspel.

Känslan är att man får väldigt mycket för pengarna när man köper en R10. Du får väldigt mycket användbar data som gör att man kan se vad man behöver förbättra samt att man kan använda datan för att utveckla sitt spel.

Det är också ett riktigt bra hjälpmedel för att filma och analysera sin sving, mäta hur långt man slår med sina klubbar och mycket mer.

Vi kan verkligen rekommendera Garmin Approach R10 för alla som vill bli en bättre golfare och vill lägga lite tid på att förbättra sin sving och sitt golfspel.

FÅ TIPS DIREKT I INKORGEN - ANMÄL HÄR: