Europatouren

Europatouren är en av världens största golftourer. Touren startades 1970 och tävlingarna under säsongen spelas mestadels i Europa. Under en säsong på Europatouren spelas det 47 tävlingar där alla spelare jagar en topplacering i Race to Dubai och en bonus pool på 5 miljoner dollar.

Europatouren logo

En säsong på Europatouren

En säsong på Europatouren består av 47 tävlingar. Det är nästan en tävling per vecka och spelschemat för de flesta spelare är extremt tufft. Det är långa resor, många hotellnätter och mycket fokus. Det är många som tycker att “Det är ju som en dröm att resa runt och spela golf”, “Att flyga privatplan, bo på hotell och spela fina golfbanor kan ju inte vara så jobbigt”.

Så här ser det såklart inte ut för alla, inte ens för alla som är rankade topp 100 i världen. Är du topp 50 i världen tjänar du förmodligen de pengar som krävs för att kunna flyga privat, bo på fina hotell och ha med familjen och teamet på varje resa. Du kan också välja vilka tävlingar du vill spela.

För en spelare som ligger mellan 100-200 på världsrankingen har det lite svårare. Vissa får bra sponsorer som täcker mycket men ska man spela en full säsong på Europatouren så kostar det runt en miljon kronor. Resor, boende, mat, caddie mm ska betalas så det gäller att ha en bra vecka. Missar man cutten på en tävling så får man inga pengar och hela tävlingen blir en minusaffär. 

Alla spelare på Europatouren har som ett första mål att sluta säsongen topp 125 på Race to Dubai. Klarar man detta får man spela nästkommande år och behöver inte vara med i kvalskolan. Den som lyckas hålla sig topp 60 inför slutspeltet får vara med i de sista final-tävlingarna där det ska göras upp om äran samt en bonus pool på 5 miljoner dollar.

Status och prispengar

Europatouren anses vara den näst viktigaste touren för herrgolfen. Den största touren, och den alla golfare siktar mot är USA: s PGA Tour, som har betydligt högre status än andra ledande golftourer runt om i världen. Denna status baseras på de rankingpoäng som delas ut i respektive tävling samt prispengar. Den totala summan för prispengarna på Europatouren är ungefär hälften av PGA Tour.

Nedan ser du topp tio för mest inspelade pengar på Europatouren under sin karriär.

Rory McIlroy €39,034,004
Lee Westwood €38,622,516
Sergio Garcia €31,189,904
Henrik Stenson €29,421,222
Ernie Els €28,894,967
Justin Rose €28,675,283
Ian Poulter €26,640,979
Padraig Harrington €25,960,962
Colin Montgomerie €24,493,990
Miguel Ángel Jiménez €24,362,300

Listan är framtagen 2020 i mars så kommer att ändras under året. Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/PGA_European_Tour

Race To Dubai

Race To dubai är Europatourens säsongs-ranking där man efter varje tävling får poäng som göra att du tar placeringar på rankingen. När säsongen avslutas så gäller det att vara topp 125 på Race to Dubai rankingen för att få spela nästkommande år. Är du utanför topp 125 så är det bara att gå tillbaka till kvalskolan och gå igenom alla steg igen för att få en ny kategori.

Det som alla spelare jagar under säsongen är en topplacering på rankingen för att ta del av den stora bonussumman som delas ut till de spelare som slutar topp fem. Dessa fem spelare får dela en bonus på 5 miljoner dollar.

Så beräknas poängen

Alla spelare som klarar cutten(Länk till ordlista) får poäng till Race to Dubai rankingen. Tidigare så beräknades rankingen utifrån hur mycket pengar man spelade in. 1 Poäng motsvarade resultatet i dollar så 1 dollar = 1 poäng. DEtta systemet gjorde att det blev väldigt stor skillnad mellan en mindre tävling och och tex Masters där båda ingår i Europatouren. 

Med det nya systemet som infördes 2019 delas tävlingarna in i nio olika kategorier baserad på en prisfond. 

Kategori 1 $million- $1.749 million = 2000 points available
Kategori 2. $1.75 million- $2.499 million = 2750 points available
Kategori 3. $2.5 million – $3.249 million = 3500 points available
Kategori 4. $3.25 million – $3.99 million = 4,250 points available
Kategori 5. $4 million – $4.99 million = 5,000 points available
Kategori 6. $5 million – $5.499 million = 5,500 points available
Kategori 7. Rolex Series events = 7000, 7500 or 8000 points available (based on prize fund)
Kategori 8. World Golf Championships (WGC) = 9000 points available
Kategori 9. Major Championships = 10,000 points available

Poängfördelningen kommer nu delas utifrån en standardiserad procentandel utifrån varje placering till exempel:

Kategori 1 = 9.6 points
Kategori 2 = 13.2 points
Kategori 3 = 16.8 points
Kategori 4 = 20.4 points
Kategori 5 = 24 points
Kategori 6 = 26.4 points
Kategori 7 = Rolex Series events = 33.6 points – 38.4 points (based on prize fund)
Kategori 8 = World Golf Championships (WGC) = 43.2 points
Kategori = Major Championships = 48 points

Detta systemet kommer inte ha någon större inverkan på toppspelarna men kommer få en rättvisare fördelning för alla medlemmar på Europatouren oavsett kategori.

Kvalskolan till Europatouren

Kvalskolan till Europatouren är ingen dans på rosor. Det är inte bara att åka och spela en tävling och placera sig bra. För att få full kategori till kommande säsong gäller det att prestera på topp inte bara i en tävling utan i tre. Kvalet består av tre steg(tävlingar), 252 hål, 25 spelare som får tourkortet. Detta är ett av golfens absolut svåraste test.

Kvalet spelas mellan september och november varje år där topp 25, efter 6 spelade ronder, får ta del av tourkortet nästkommande år.

Spelare från hela världen reser till kvalbanorna i Österrike, England, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Sverige.

Om du känner att formen är på topp och du har gjort en bra säsong är det bara att anmäla sig och betala en anmälningsavgift på 2,043 dollar. 

Kvalskolan steg 1

Första steget i kvalskolan spelas på 9 olika banor runt om i Europa. Antalet deltagare som går vidare till steg 2 från varje bana beror lite på hur många spelare som ställer upp på de olika deltävlingarna.

Kvalskolan steg 2

I steg två samlas totalt 325 spelare från steg 1 för att kriga om de 79 platserna i steg 3. Andra kvalsteget spelas på 4 olika banor runt om i Spanien.

Kvalskolan steg 3

Sista och avgörande steget i kvalet avgörs Spanien på Lumine Beach & Golf Club. Nu blir startfältet betydligt svårare eftersom det kommer in 77 spelare från Europatouren som inte slutade topp 125 på rankingen. Dessa 77 plus 79 spelare från de 4 banorna i steg två samlas för att göra upp om de 25 tourkorten och en garanterad plats på Europatouren.

Vill man inte försöka ta sig till Europatouren genom kvalskolan finns det ett par andra sätt att ta sig dig. Detta är en lite längre process och är minst lika svår.

Till att börja med gäller det att skaffa sig möjligheten att spela på någon av de nordiska tourerna, Asien touren, Sunshine Tour.

Lyckas man prestera bra på den tex nordiska ligan och slutar topp 5 på rankingen när säsongen är slut belönas du med ett tourkort till Challangetour. Gör du sedan en bra säsong på Challangetour och slutar topp 15 på rankingen får du kortet till Europatouren.

Följ Europatouren och alla tävlingar

Vill du veta mer om Europatouren och läsa mer om tävlingar, spelare, statistik och mycket mer kan du besöka tourens officiella hemsida.

Följ även Europatouren i sociala medier:

Youtube

Instagram

Facebook

Kolla in våra golftips

puttmatta

Bästa puttmattan för golfträning – Vad du bör tänka på

Golf är en sport som kräver koncentration, tålamod och träning. Puttning är en av de viktigaste delarna av spelet, och att hitta den bästa puttmattan […]

Läs mer »
Discovery Plus Golf

Discovery Plus Golf

Under 6 år var det C More som stod för sändningen av PGA-touren i Golf. I årsskiftet 2021/2022 tog Discovery Plus över rättigheterna och sändningarna […]

Läs mer »
Nordica Golf

Nordica Golf - Allt inom golf

Hos Nordica golf hittar du golfutrustning och träningsredskap till riktgt bra priser.

Handa hos Nordica Golf
Headcover i en golfbag

Headcover – Skydda dina klubbor på ett snyggt sätt

Golfare har använt headcover i årtionden för att skydda sina golfklubbor från att bli skadade. De är också ett bra sätt att göra din golfutrustning […]

Läs mer »
Golfbag

Köpa golfbag – 5 tips innan du bestämmer dig

Dags att köpa golfbag? I början eller slutet av säsongen kan det vara bra att se över sin bag så den är hel och funktionell. […]

Läs mer »
Elvagnar för golf

Bästa elvagnar för golf

Elvagnar var tidigare ett golftillbehör som användes av tourspelare men har nu blivit något som används av alla golfare, oavsett nivå, runt om i världen. […]

Läs mer »
Bästa golfvagnar

Bästa golfvagnar – guide och tips för att köpa rätt

Det finns många olika golfvagnar på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. I den här artikeln kommer […]

Läs mer »
Golfupplevelser på St Andrews links

Golfupplevelser

I detta tips får du ta del av golfupplevelser av olika slag. Du kommer få bra information om vad du kan tänka på, vilka typer […]

Läs mer »
Viaplay golf
Mitoo Sports
Nordica Golf