Annika Sörenstam prisad på Idrottsgalan: "Det hon gjorde saknar motstycke" » GolfX

Annika Sörenstam prisad på Idrottsgalan: ”Det hon gjorde saknar motstycke”

Annika Sörenstam vid ANNIKA Invitational 2018 på Kungliga Drottningholms Golfklubb

En unik karriär hyllades på Idrottsgalan när Annika Sörenstam fick motta Idrottsakademins Hederspris. Svensk golf uppmärksammar och gratulerar till den åtråvärda utmärkelsen.

Idrottsakademins Hederspris instiftades 2003 och har delats ut elva gånger, inklusive årets pris till Annika Sörenstam. Priset går till en person inom idrotten som genom ”bestående insatser skapat beundran och respekt samt berikat svensk idrott”.

– Annikas medverkan på Idrottsgalan blev en verklig höjdpunkt. Det var fantastiskt att ta del av den massiva hyllningen av en av Sveriges allra främsta idrottare genom tiderna. Det var helt enkelt en väldigt bra kväll för Annika och golfen i Sverige, säger Maria Möller, ordförande i Svenska Golfförbundet.

Sörenstams karriär som proffs sträcker sig över 16 år, från 1993 till 2008.

Totalt spelade hon 306 tävlingar som professionell på LPGA Tour, med ett facit på 72 segrar, 46 andraplatser och 24 tredjeplatser, vilket innebär en otrolig segerprocent på 24 och en topp-3-placering nästan varannan tävling.

– Jag vill rikta ett stort grattis till Annika från hela Golfsverige för denna oerhört välförtjänta utmärkelse. Det hon gjorde på tävlingsbanorna under sin tid som aktiv saknar motstycke och idag ger hon tillbaka till nästa generation, bland annat genom sitt stora engagemang för flickjuniorer i Sverige och världen, berättar Maria Möller.

Har skapat ANNIKA Cup och ANNIKA Invitational

Annika Sörenstams påverkan på svensk golf i allmänhet och för unga tjejer i synnerhet är fortsatt stor genom hennes juniortävlingar och engagemang i dessa, meddelar Svenska Golfförbundet.

– Dagens unga svenska spelare har genom ANNIKA Cup och ANNIKA Invitational Europe en relation till världens genom tiderna bästa spelare, beskriver förbundet.

Sveriges senaste segrare på LPGA Tour, Madelene Sagström, var en av de första som deltog i ANNIKA Cup. LPGA-spelare som Linnea Ström, Linnéa Johansson och Louise Ridderström har också spelat ANNIKA Cup.

Linnea Ström har även spelat ANNIKA Invitational, där hon segrade hon i den första upplagan i Sverige och kvalificerade sig till tävlingen i USA.

Annika Sörenstam på plats i både Halmstad och på Bro Hof

Den framgångsrika svenska generation golfare födda runt millennieskiftet, som dominerat europeisk amatörgolf de senaste fem åren, har alla deltagit i både ANNIKA Cup och ANNIKA Invitational.

Damlandslagets Beatrice Wallin och Amanda Linnér har lyft segerpokalen i ANNIKA Invitational Europe, medan lagkamraten Ingrid Lindblad gjort detsamma i USA.

ANNIKA Cup och ANNIKA Invitational Europe spelas i år på Halmstad Golfklubb den 14–18 juni. Den nyblivna hederspristagaren är då på plats för att möta och inspirera årets deltagare i golfen och livet.

Veckan innan är Annika Sörenstam medvärd för nya Europatourtävlingen Scandinavian Mixed på Bro Hof tillsammans med Henrik Stenson.

Vi på GolfX lyfter på kepsen och gratulerar Annika till en välförtjänt utmärkelse!

Pressfoto: Susanne Persson

FÅ GOLFERBJUDANDEN DIREKT I INKORGEN - ANMÄL HÄR: